Το μικρό ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης βρίσκεται στη Νέα Σκιώνη, στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, δύο χιλιόμετρα ανατολικά του χωριού στη θέση της αρχαίας Σκιώνης.
Είναι χτισμένο ακριβώς στην όχθη της Θάλασσας και φιλοξενεί θαυμάσιες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα μ.Χ. Παλαιότερα ανήκε στη Μονή Φλαμουρίου, αλλά το 1881, παραχωρήθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα.
Είναι ένας πολύ όμορφος περιποιημένος χώρος που σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει ενώ έχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με την παράδοση, ένας χωρικός της περιοχής είδε ένα φως στη θάλασσα να πλησιάζει στην ακτή. Θεώρησε πως είναι πλοίο με πειρατές και έτσι επέστρεψε στο χωριό να ειδοποιήσει τους συγχωριανούς του. Το πρωί, όταν το φως έφτασε πλέον στην ακτή, είδαν ότι ήταν ένα μεγάλο κομμάτι βράχου, με την Παναγία ζωγραφισμένη πάνω του, που επέπλεε στη θάλασσα σαν φελλός ! Οι χωριανοί εντυπωσιάστηκαν από το θαύμα και ζήτησαν από τον Τούρκο διοικητή της περιοχής να τους επιτρέψει να χτίσουν ένα εκκλησάκι για να στεγάσουν την εικόνα. Αυτός όμως αρνήθηκε, έριξε κάτω την εικόνα και άρχισε να την ποδοπατά. Η εικόνα έγινε ξαφνικά μαλακή σαν ζυμάρι με αποτέλεσμα να κολλήσουν τα πόδια του, όπως και του βοηθού του. Τότε μετάνιωσε βαπτίστηκε χριστιανός μαζί με την οικογένειά του, και επέτρεψε να χτιστεί το εκκλησάκι αυτό.
Η εορτή προς τιμήν της Παναγίας της Φανερωμένης πραγματοποιείται στις 23 Αυγούστου.
Στο μικρό ξωκλήσι επιλέγουν πολλοί για γάμους και βαπτίσεις καθώς ακριβός διπλά υπάρχει ο χώρος εκδηλώσεων Aelia για τις σχετικές δεξιώσεις που ακολουθούν.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments