Φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Ονομάζεται Χάουντα και με 71 χιλιάδες κατοίκους είναι μόλις η 48η πόλη της Ολλανδίας σε πληθυσμό. Παρ’ όλα αυτά είναι μια διάσημη πόλη καθώς εκεί παράγεται το ομώνυμο κίτρινο μαλακό τυρί που εμείς στη χώρα μας λανθασμένα το αποκαλούμε Γκούντα.
Στην Ολλανδία είναι επίσης γνωστή για τα κεριά, τις πίπες καπνίσματος και τις βάφλες της. Εκεί έζησε ο μεγάλος ανθρωπιστής Ντεζιντέριους Εράσμους.
Η Χάουντα έχει πάρει το όνομα της από τον ποταμό Χάουε που την διασχίζει, ο οποίος αναφέρεται και ως Golda, από τη «χρυσίζουσα» απόχρωση που έπαιρναν τα νερά του σε κάποια σημεία, λόγω της τύρφης.
Το 1361 και το 1438, μεγάλες πυρκαγιές κατέστρεψαν την πόλη, μάλιστα, λέγεται ότι στην πυρκαγιά του 1438, μόνο 4 σπίτια διασώθηκαν. Το 1673, θανατηφόρα επιδημία πανώλης, αποδεκάτισε περίπου 3000 κατοίκους, δηλαδή το 20% του τότε πληθυσμού της. Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε από βομβαρδισμούς των συμμάχων που σκότωσαν 45 κατοίκους της.
Σήμερα η Χάουντα είναι μια όμορφη γραφική πόλη, με ιστορικά κτίρια, περιποιημένη και με πολύ υψηλά επίπεδα καθημερινού πολιτισμού.
Η πόλη έχει καταγεγραμμένα 330 μνημεία παραδοσιακής ολλανδικής κληρονομιάς μερικά από τα οποία ανήκουν στον σχετικό κατάλογο της UNESCO.
Διαθέτει επίσης τέσσερα μουσεία.
– Το Μουσείο Καταρίνα (Het Catharina Gasthuis): μικρό μουσείο που ιδρύθηκε το 1874, και περιλαμβάνει κυρίως εκκλησιαστικά αντικείμενα του 16ου αιώνα, πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα, κεραμικά πιάτα και πήλινες πίπες καπνίσματος κατασκευασμένα στη Χάουντα, καθώς και κάποια έργα σύγχρονης τέχνης.
-Το Μουσείο του Λιμανιού (De Museumhaven Gouda): πρόκειται, κατ’ουσίαν, για ένα εσωτερικό λιμάνι στο ιστορικό κέντρο της πόλης, όπου εκτίθενται πλοιάρια του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος, κυρίως ιστιοφόρα που έπλεαν στις κλειστές Ολλανδικές θάλασσες.
-Το Μουσείο Αντίστασης της Ν. Ολλανδίας (Het Verzetsmuseum Zuid-Holland): ιδρύθηκε το 1985 σε οίκημα του 1937 και περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με την Αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
-Το Κτήριο της Ζυγαριάς στην Πλατεία Αγοράς, που κατασκευάστηκε το 1668 και χρησιμοποιήθηκε για τη ζύγιση τυριού και άλλων αγαθών. Στα ανάγλυφά του διακρίνονται αυτές οι δραστηριότητες.

Άλλα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης ειναι η εκκλησιά του Αγ. Ιωάννη ή Μεγάλη Εκκλησία, κτίσμα του 1278, που στο πέρασμα των αιώνων γνώρισε πολλές αναπαλαιώσεις και επεκτάσεις. Είναι βασιλική γοτθικού ρυθμού με κάτοψη σε σχήμα σταυρού. Με μήκος 123 μέτρα, αποτελεί το μακρύτερο εκκλησιαστικό οικοδόμημα στην Ολλανδία.
Η εκκλησία Χάουεκερκ (παλαιότερα Αγ. Ιωσήφ) (De Gouwekerk): σχετικά νέο οικοδόμημα (1902-4), νεογοτθικού ρυθμού. Είναι κατασκευασμένη με βασικό δομικό υλικό το κόκκινο τούβλο και διαθέτει πύργο ύψους 80 μέτρων που είναι το υψηλότερο σημείο στη Χάουντα (φώτο).

Μεταξύ των αξιοθέατων της πόλης είναι επίσης οι τέσσερις παραδοσιακοί Μύλοι. Όλοι είναι επισκέψιμοι και κάποιοι πουλούν παραδοσιακά προϊόντα.
Η Χάουντα είναι μία από τις λίγες ολλανδικές πόλεις που έχει αγορά τυριού που λειτουργεί με τον παλαιό παραδοσιακό τρόπο, ως τουριστική ατραξιόν. Λειτουργεί εδώ και τρεις αιώνες στην Πλατεία Αγοράς, ακριβώς δίπλα στο Κτήριο της Ζυγαριάς. Το βασικό εμπόρευμα, βέβαια, είναι το παγκοσμίου φήμης τυρί Χάουντα (που στα ελληνικά αποδίδεται ως Γκούντα).
H αγορά λειτουργεί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο για λίγες ώρες κάθε Πέμπτη. Οι τυροπαραγωγοί φέρνουν το εμπόρευμά τους με άμαξες που τις σέρνουν άλογα. Τα τυριά είναι σε μεγάλα «κεφάλια», που ζυγίζουν τουλάχιστον 15 κιλά το καθένα. Τα έχουν ανά ποιότητες παλαίωσης, τα ζυγίζουν και τα πουλάνε. Στην αγορά υπάρχουν και άλλοι πωλητές που εμπορεύονται παραδοσιακά ολλανδικά προϊόντα, όπως ξύλινα τσόκαρα (klompen), κεριά και γάλα.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar