Κείμενο-φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Αναφέρεται ως το διαμάντι της Γερμανίας και πως να μην είναι με τέτοια ομορφιά! Μια μεσαιωνική πόλη χτισμένη από τις όχθες του ποταμού Νέκαρ μέχρι και τους λόφους που καλύπτονται από πυκνό δάσος.
Σήμερα η πόλη αποτελεί εξαιρετικό τουριστικό προορισμό καθώς έχει κρατήσει τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της καθώς ο μισός πληθυσμός της είναι φοιτητές και Αμερικανοί πολίτες. Είναι ίσως μια από τις πιο αρμονικές συνυπάρξεις σε πόλη, της ιστορικής αρχιτεκτονικής με το σύγχρονο ρυθμό ζωής και αρχιτεκτονικής.
Πέρα από το γνωστό πανεπιστήμιο της, εδώ έχει βρεθεί και ο προϊστορικός άνθρωπος της Χαϊδελβέργης που χάρη σε αυτόν ένα ολόκληρο είδος πήρε το όνομα του, ο Homo heidelbergensis που εξαφανίστηκε 200.000 πριν αλλά έχει αρκετά κοινά με εμάς.
Διάσημο αξιοθέατο αποτελεί το Κάστρο της πόλης που καταστράφηκε αρκετές φορές αλλά ακόμη στέκει εκεί με το έντονο κόκκινο χρώμα, από τον κόκκινο ψαμμίτη που κατασκευάστηκε. Εκεί υπάρχει ο πύργος των μαγισσών, οι φυλακές των άτακτων φοιτητών, ένα από τα μεγαλύτερα βαρέλια κρασιού του κόσμου αλλά και μουσείο φαρμακευτικής.
Άλλα αξιοθέατα της πόλης είναι η πλατεία της αγοράς με τα γραφικά καφέ, οι δεκάδες εκκλησίες με τον ναό του Αγίου Πέτρου τον πιο εντυπωσιακό εξ αυτών, το μονοπάτι των φιλοσόφων που ξεκινάει μέσα από την πόλη και καταλήγει στους λόφους με θέα όλη την παλιά πόλη και τον ποταμό.
Τον ποταμό αξίζει βέβαια να τον διασχίσει κανείς κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος ή την νύχτα από την γέφυρα Alte Brucke που φωτίζεται με θέα την πόλη και στον λόφο το κάστρο. Αν έχει καλό καιρό δεν πρέπει να παραλείψει κανείς το τελεφερίκ, που αρχικά είναι σύγχρονο και μετά μετεπιβιβάζεσαι σε ένα όμορφο διατηρημένο παλιό που σε οδηγεί σχεδόν στη κορυφή του βουνού που σου προσφέρει μοναδική θέα των λόφων, του ποταμού αλλά και της πόλης με την κοιλάδα να απλώνεται μπροστά της.
Η πόλη επίσης έχει ζωολογική και βοτανικό κήπο και πολλά άλλα μνημεία που την κάνουν ένα από τους πιο ζεστούς προορισμούς της Γερμανίας. Το μόνο που μένει είναι να την εξερευνήσει κανείς ανέμελος, κάτι που σε βοηθά το όλο κλίμα της περιοχής.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar