Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη
 
Η Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, δεν είναι από τους πιο “hot” τουριστικούς προορισμούς και σίγουρα δεν βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις του target list των περισσότερων ταξιδιωτών. Συνήθως, αποτελεί μονοήμερη εκδρομή για τους επισκέπτες των γύρω χωρών Αυστρίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας. Βέβαια, το ιστορικό κέντρο της είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, καθώς είναι γεμάτο μουσεία και αξιοθέατα.
Το μάτι του επισκέπτη κεντρίζουν κατευθείαν τα μπρούτζινα αγάλματα που βρίσκονται διασκορπισμένα σε διάφορα μέρη της πόλης και που γύρω τους συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών που σπεύδουν να φωτογραφηθούν μαζί τους. Τοποθετήθηκαν κατά την μετα-κομμουνιστική περίοδο και είναι ένα σημαντικό κομμάτι της τουριστικής ατραξιόν της περιοχής. Στην πόλη υπάρχουν περισσότερα από δέκα, όμως κάποια είναι πιο διάσημα λόγω της τοποθεσίας τους αλλά και των ιστοριών που «κρύβουν».
Το πιο πολυφωτογραφημένο είναι ο «Τσουμίλ» δηλαδή ο «παρατηρητής». Τοποθετήθηκε το 1997 και παριστάνει έναν εργάτη που ξεπροβάλει από έναν υπόνομο. Οι επικρατέστερες ιστορίες γι’ αυτόν λένε είτε πως παριστάνει έναν εργάτη της κομμουνιστικής εποχής ο οποίος βρίσκει την ευκαιρία να ρεμβάσει τους περαστικούς, αδιαφορώντας για την εργασία που του έχει ανατεθεί είτε, η πιο «πικάντικη» εκδοχή, αναφέρει πως είναι ένας ηδονοβλεψίας και δεν χάνει την ευκαιρία να κοιτάξει κάτω από τις φούστες των περαστικών δεσποινίδων. Φυσικά, όπως συμβαίνει στα περισσότερα τουριστικά μέρη, υπάρχει ο θρύλος πως αν χαϊδέψεις το κεφάλι του, αυτός με τη σειρά του σου δίνει καλή τύχη. Άλλα διάσημα αγάλματα είναι αυτό του «Σαινέ Νάτσι», του κυρίου που βγάζει το καπέλο στις όμορφες περαστικές και του στρατιώτη του Ναπολέοντα που βρίσκεται έξω από τη γαλλική πρεσβεία.
Πλέον για την πόλη αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, το οποίο πλέον είναι μία τουριστική παράδοση αφού οι καταστηματάρχες προνόησαν και φρόντισαν να μη λείπουν και από τα σουβενίρ τους.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments