Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το Άμστερνταμ και η Βενετία, είναι οι πιο φημισμένες πόλεις όσον αφορά τα κανάλια τους. Έχουν εντελώς διαφορετικό προφίλ και ίσως στο νου μας η Βενετία να κυριαρχεί ως εκείνη με τα περισσότερα. Όμως, η ολλανδική πρωτεύουσα μετρά πολλά παραπάνω από αυτά της Βενετίας και γι’ αυτό έχει το ψευδώνυμο «Βενετία του Βορρά».
Τα κανάλια είναι τα βασικότερα «αξιοθέατα» της πόλης και όχι άδικα αφού υπάρχουν περισσότερα από εκατό χιλιόμετρα καναλιών που «κόβουν» την πόλη σε πάνω από 90 νησιά, τα οποία και συνδέονται με 1500 γέφυρες. Αυτές, είναι διακοσμημένες με λουλούδια και φυσικά με ποδήλατα, γεγονός που τις κάνει να είναι τα πιο φωτογενή μέρη της πόλης.
Τα τρία κεντρικά κανάλια είναι το Herengracht, το Prinsengracht και το Keizersgracht, τα οποία σκάφτηκαν τον 17ο αιώνα, κατά την λεγόμενη «χρυσή εποχή της Ολλανδικής αυτοκρατορίας» και σχηματίζουν ομόκεντρες ζώνες γύρω από την πόλη. Εκτός του να διασχίσει κανείς την πόλη με τα πόδια, αξίζει ιδιαίτερα μία βόλτα με τα καραβάκια τα οποία περνούν από όλα τα σημαντικά κτίρια του Άμστερνταμ, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η ευκαιρία ξενάγησης εν πλω.
Η πόλη εντός τους μοιάζει ακόμα πιο μεγαλειώδης και εντυπωσιακή και δημιουργείται μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα γι’ αυτήν βλέποντας την ιδιαίτερη και άκρως καλόγουστη αρχιτεκτονική της.
Τα κανάλια της πόλης, είναι και επισήμως σύμβολο της από το 2010 όταν κρίθηκαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments