Κείμενο-φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Ταξιδεύοντας οδικώς από την Αγγλία προς τη Σκωτία, το πρώτο χωριό που συναντάς περνώντας το νοητά σύνορα, είναι το Gretna Green. Οι περισσότεροι εκδρομείς θα κάνουν οπωσδήποτε στάση εκεί.
Το χωρίο έγινε γνωστό καθώς στα μέσα του 18ου αιώνα, ήταν το μοναδικό σε όλη τη Βρετανία στο οποίο μπορούσαν να παντρευτούν οι ανήλικοι χωρίς την άδεια των γονιών τους. Ανήλικος τότε ήταν οποιοσδήποτε κάτω των 21 ετών.
Όταν λοιπόν οι γονείς είχαν αντιρρήσεις για το γάμο, οι ανήλικοι πήγαιναν στο Gretna Green για να παντρευτούν. Τον γάμο τελούσε ο σιδεράς του χωριού που εκτελούσε και χρέη ειρηνοδίκη.
Καθώς οι Βρετανοί δεν αφήνουν τέτοιες ευκαιρίες να πάνε χαμένες, σήμερα δημιούργησαν εκεί έναν πρώτης τάξεως τουριστικό προορισμό.
Το παλιό σιδεράδικο στο οποίο γίνονταν οι γάμοι, έχει μεταμορφωθεί ώστε να υποδέχεται επισκέπτες, Χιλιάδες τουρίστες το επισκέπτονται καθημερινά, για να μάθουν και να ακούσουν μερικές από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες αγάπης και δράματος που διαδραματίστηκαν εκεί.
Επίσης αρκετοί πηγαίνουν για να παντρευτούν με ή χωρίς την άδεια των γονιών τους. Δημιουργήθηκε μουσείο, εστιατόρια και κατάστημα με είδη δώρων. Υπάρχουν και ξενοδοχεία για αυτούς που θέλουν να διανυκτερεύσουν στην περιοχή.
Είναι ένα εξαιρετικό συγκρότημα κοντά στην εθνική οδό που προσφέρεται για μια καλή στάση για ξεκούραση.

 

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments