Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι οι πιο εντυπωσιακοί, οι πιο διάσημοι και σίγουρα οι πιο επισκέψιμοι κήποι του πλανήτη. Πρόκειται για τους Κήπους στο παλάτι των Βερσαλλιών λίγο έξω από το Παρίσι. Καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο τους επισκέπτονται και κυριολεκτικά μένουν με το στόμα ανοιχτό. Πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης και της κηπουρικής τέχνης. Οκτακόσια εκτάρια γεμάτα πολύχρωμα λουλούδια, φυτά και δέντρα σε πολύπλοκους γεωμετρικούς σχηματισμούς σε απόλυτη συμμετρία. Για την ακρίβεια υπάρχουν 210 χιλιάδες δέντρα καθώς και 210 χιλιάδες λουλούδια που φυτεύονται κάθε χρόνο.
Διάσπαρτα μέσα στους κήπους θα δείτε 525 αγάλματα, πολλά από τα οποία είναι εμπνευσμένα από την ελληνική μυθολογία. Επίσης υπάρχουν 55 θεματικά σιντριβάνια, το καθένα με το δικό του άγαλμα που διηγείται έναν μύθο ή μια ιστορία. Για παράδειγμα το σιντριβάνι του Εγκέλαδου θα σας καθηλώσει καθώς απεικονίζεται τον αρχηγό των Γιγάντων που ταυτίστηκε με τον σεισμό, να βγαίνει μέσα από τη λάβα (φώτο) την ώρα που τα ηχεία μεταδίδουν ανάλογα μουσικά κομμάτια.
Η κατασκευή των κήπων ξεκίνησε το 1632 για να κοσμούν το παλάτι και να κάνουν την βόλτα τους ο βασιλιάς και οι αυλικοί του. Έκτοτε είναι ένας καθημερινός αγώνας για την συντήρηση τους, την αναμόρφωση και ενίοτε την επέκταση τους. Από τους Γάλλους βασιλείς που κατοίκησαν στις Βερσαλλίες, ο Λουδοβίκος ο 14ος ήταν αυτός που αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της βασιλείας του στην κατασκευή των κήπων. Στην πραγματικότητα, σε αυτόν οφείλεται η εμφάνιση που έχουν σήμερα.
Τα 120 εκτάρια των κήπων είναι ελεγχόμενος χώρος οπότε για να τα επισκεφτείτε θα πρέπει να πληρώσετε εισιτήριο 10 ευρώ, ξεχωριστό από αυτό που πληρώνουμε για να επισκεφτούμε το εσωτερικό του παλατιού. Προσοχή, μπορείτε να το αγοράσετε στην είσοδο των Κήπων αλλά μόνο με την πιστωτική σας κάρτα καθώς δεν δέχονται μετρητά. Πινακίδες μετά την είσοδο σας πληροφορούν πως πρέπει να κρατήσετε το εισιτήριο σας, καθώς για μία μόνο φορά μπορείτε να βγείτε από το ελεγχόμενο κομμάτι των κήπων, να επισκεφτείτε το υπόλοιπο και να ξαναμπείτε με το εισιτήριο σας και πάλι στο ελεγχόμενο κομμάτι.
Για να μην χαθείτε καθώς στην αρχή θα σας φανεί σαν λαβύρινθος, μοιράζονται χάρτες στην είσοδο των κήπων, υπάρχει εξαιρετική σηματοδότηση, ενώ υπάρχει και εφαρμογή για τα κινητά που σας καθοδηγεί.
Αν θέλετε να τα δείτε όλα στους κήπους αλλά και στο ελεύθερο κομμάτι που οι Γάλλοι το χαρακτηρίζουν ως πάρκο, θα πρέπει να διανύσετε πολλά χιλιόμετρα. Αν δεν αντέχετε το περπάτημα μπορείτε να νοικιάσετε ένα ηλεκτρικό όχημα σαν αυτά του γκολφ και να δείτε τους κήπους και το πάρκο ξεκούραστα. Στοιχίζει 38 ευρώ την ώρα.
Στο ελεύθερο κομμάτι, δηλαδή στο πάρκο, μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο, ή να περιηγηθείτε με το τραινάκι. Επίσης μπορείτε να νοικιάσετε βάρκα και να κάνετε βαρκάδα με θέα τους κήπους και το παλάτι στο μεγάλο κανάλι, στο οποίο για να το κατασκευάσουν εκείνα τα χρόνια πολλοί εργάτες έχασαν τη ζωή τους από ατυχήματα ή ελονοσία.
Στο ελεύθερο κομμάτι υπάρχουν επίσης δυο ακόμη μικρότερα παλάτια, το μεγάλο και το μικρό Τριανόν, τα οποία έχτισαν οι βασιλείς για συζύγους και ερωμένες.
Από τις 10 Ιουνίου έως τις 16 Σεπτέμβριου, κάθε Κυριακή βράδυ από τις 8.30μμ έως τις 11:05μμ, πραγματοποιούνται στους κήπους υπέροχα σόου με το νερό στα σιντριβάνια να χορεύει στους ρυθμούς της μουσικής, με εντυπωσιακούς πολύχρωμους φωτισμούς και πυροτεχνήματα. Είναι ένα πραγματικό υπερθέαμα.

Info…
Οι Κήποι είναι ανοιχτοί από τις εννιά το πρωί μέχρι τις εφτά το απόγευμα. Αν λόγου χρόνου ή κόστους πρέπει να επιλέξετε ανάμεσα σε επίσκεψη στους Κήπους ή στο εσωτερικό του παλατιού, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα τους κήπους.
Στο Παρίσι πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που εδώ και χρόνια ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό με αναχωρήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments