Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης. Κάθε μέρα στην είσοδο του σχηματίζονται μεγάλες ουρές από αυτούς που περιμένουν υπομονετικά να μπουν μέσα και να ανέβουν στην κορυφή του. Πρόκειται για τον Πύργο του Γαλατά, ένας μεσαιωνικός, κυκλικός, πέτρινος πύργος που βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, στη βόρεια πλευρά του Κεράτιου κόλπου.
Το ύψος του φτάνει τα 67 μέτρα, ενώ βρίσκεται στην κορυφή του λόφου 35 μέτρα από το επίπεδο του Κεράτιου κόλπου.
Κατασκευάστηκε το 1348 από τη γενουατική παροικία της Κωνσταντινούπολης, η οποία τον ονόμασε «Πύργο του Χριστού». Οι Γενουάτες είχαν αποκτήσει το δικαίωμα ανέγερσης οχυρωματικών τειχών με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο του 1302. Οι Βυζαντινοί τον ονόμαζαν «ο μεγάλος Πύργος».
Από τότε και μέχρι σήμερα έχει χρησιμοποιηθεί επίσης ως φυλακή (τον 16ο αιώνα) και μέχρι το 1960 ως πυροσβεστικός σταθμός επιτήρησης.
Σήμερα είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ορατό από όλη τη γύρω περιοχή. Όσοι ανεβαίνουν στην κορυφή του απολαμβάνουν την συγκλονιστική θέα προς τον Κεράτιο κόλπο, τον Βόσπορο και την ιστορική χερσόνησο της Κωνσταντινούπολης.
Στην πλατεία μπροστά από τον Πύργο υπάρχουν καταστήματα για να πιείτε τον καφέ σας κυριολεκτικά στη σκιά του Πύργου. Εκεί βρίσκεται και το κόκκινο βαγόνι του τραμ που έχει μετατραπεί σε εκδοτήριο εισιτηρίων για τον Πύργο. Το εισιτήριο κοστίζει 100 τουρκικές λίρες (περίπου 5 ευρώ) συν 25 λίρες η συσκευή ακουστικής ξενάγησης.

Info…

Ο Πύργος του Γαλατά βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή λίγο μετά το τέλος του διάσημου και πολυσύχναστου πεζόδρομου της Ιστικλάλ στην περιοχή του Πέραν.
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Dimaki Travel  που ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments