Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όσες φορές και να πας στον Παλαιό Παντελεήμονα δεν τον χορταίνεις. Αναφερόμαστε στον παραδοσιακό οικισμό που βρίσκεται σκαρφαλωμένος στους πρόποδες της βορειανατολικής πλευράς του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 450 μέτρων στο Νομό Πιερίας.
Και αυτό γιατί χαρίζει στον επισκέπτη στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης ενώ η θέα είναι ανυπέρβλητη.
Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας πανέμορφος οικισμός με πετρόκτιστα κτίσματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και καλντερίμια επίσης φτιαγμένα από πέτρα.
Το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του τη δεκαετία του πενήντα, ωστόσο ο τουρισμός το ξαναζωντάνεψε και πάλι από τη δεκαετία του ογδόντα, όταν και άρχισαν να αναπαλαιώνονται τα πρώτα σπίτια.
Σήμερα είναι ένας τουριστικός οικισμός που προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη. Διαμονή σε παραδοσιακούς ξενώνες, φαγητό σε εξαιρετικές ταβέρνες, καφέ κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, καταστήματα για να αγοράσετε αναμνηστικά ή τοπικά προϊόντα.
Στο χωριό δεν επιτρέποντα τα αυτοκίνητα τα οποία τα αφήνουμε στο πάρκινγκ στην είσοδο του οικισμού. Στη συνέχεια ξεκινάς τη βόλτα σου μέσα στο χωριό ακολουθώντας τα πέτρινα καλντερίμια τα οποία δεν αγαπούν τις γόβες και τα ψηλοτάκουνα. Περπατάς ανάμεσα σε παραδοσιακά σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές. Πολλά έχουν γίνει ξενώνες. Συναντάς καταστήματα με αναμνηστικά είδη και τοπικά προϊόντα, μικρά καφέ και ταβέρνες. Όποιο καλντερίμι και να ακολουθήσεις θα σε βγάλει στην Πλατεία του χωριού όπου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα περικυκλωμένος από καφέ και ταβέρνες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά γλυκά του κουκουλιού.

Info…
Η πρόσβαση στον Παλαιό Παντελεήμονα είναι εύκολη καθώς απέχει μόλις τέσσερα ανηφορικά χιλιόμετρα από την εθνική οδό.
Από την Θεσσαλονίκη απέχει 105 χιλιόμετρα και από την Αθήνα 400.
Στην Πιερία βρεθήκαμε στα πλαίσια ενός fam trip οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments