Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αναζητώντας λίγη δροσιά, ανηφορίζουμε στον Όλυμπο για να την βρούμε περπατώντας στα απίθανα μονοπάτια του μυθικού βουνού. Προορισμός μας είναι ο πιο γνωστός από τους πολλούς καταρράκτες του Ενιπέα, που σύμφωνα με την μυθολογία έκανε το μπάνιο της η Λητώ, γι΄αυτό και πήρε το όνομά της.
Η Λητώ ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες στην αρχαία ελληνική μυθολογία, θύμα των ερωτικών ατασθαλιών του Δια και τις εκδικητικότητας της γυναίκας του Ήρας. Από τις περιπτύξεις της με τον Δία γεννήθηκαν στη Δήλο δυο από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, η Άρτεμις και ο Απόλλωνας, γι΄αυτό και η Δήλος στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερό νησί.
Στον Όλυμπο κάθε μονοπάτι, κάθε τοποθεσία, κάθε βράχος είναι προικισμένα από συγκλονιστικούς μύθους που κάνουν την περιήγηση του μοναδική στον κόσμο. Αρκεί να έχεις μαζί σου κάποιον να στα διηγηθεί. Εμείς είχαμε τον εξαιρετικό οδηγό βουνού, τον Νεκτάριο.
Για να φτάσουμε στον καταρράκτη της Λητούς, πήραμε το μονοπάτι από τον ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Η διαδρομή ήταν εξαιρετικής ομορφιάς και εύκολη και από κάποιο σημείο και μετά είχαμε στα αριστερά μας την αριστερή όχθη του Ενιπέα. Όσο πλησιάζαμε ο ήχος του καταρράκτη δυναμώνει κάνοντας την ανυπομονησία μας ακόμη πιο έντονη. Υπό κανονικές συνθήκες ο καταρράκτης, ύψους οκτώ περίπου μέτρων, είναι δίδυμος, δηλαδή με δυο διαφορετικές κοίτες να χύνονται στη βάθρα του. Ωστόσο λόγω των πολλών βροχών εκείνες τις μέρες το νερό ήταν πολύ, οπότε οι δυο κοίτες ενώθηκαν σε μία.

Info…
Ένας άλλος τρόπος να φτάσεις τον καταρράκτη είναι να πας με το αυτοκίνητο στα Πριόνια και από εκεί να κατηφορίσεις προς το Λιτόχωρο ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4.
Στον Όλυμπο πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε για λογαριασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η εταιρεία συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης Wise Ram .

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments