Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν ποτέ βρεθείτε στο Φράιμπουργκ, την πανέμορφη μικρή πόλη της Βάδης-Βυρτεμβέργης, που θεωρείται η πιο ηλιόλουστη και η πιο πράσινη πόλη της Γερμανίας, το πρώτο αξιοθέατο που θα επισκεφτείτε είναι ο καθεδρικός ναός της πόλης. Είναι αφιερωμένος στην Παναγία και οι περισσότεροι τον αναφέρουν όχι ως καθεδρικό ναό του Φράιμπουργκ, αλλά ως Μούνστερ.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1200 και χρειάστηκαν πάνω από τρεις αιώνες για να ολοκληρωθεί. Αυτό που τον κάνει εντυπωσιακό είναι ο ψηλός πύργος του κωδωνοστασίου που έχει ύψος 116 μέτρων. Είναι ορατός σχεδόν από όλη την παλιά πόλη, ακόμη και μέσα στην ομίχλη που συχνά ταλαιπωρεί το Φράιμπουργκ, συνήθως νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Τον βλέπεις να υψώνεται πίσω από μεσαιωνικά κτίρια και είναι ένα τρόπος να βρεις τον προσανατολισμό σου στην πόλη.
Το 1869, ο ιστορικός τέχνης Jacob Burckhardt τον χαρακτήρισε ως τον πιο όμορφο πύργο στον κόσμο. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και για έναν περίπου αιώνα, ήταν το πιο ψηλό κατασκεύασμα στην Ευρώπη.
Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού με τις συνήθεις παραλλαγές και προσθήκες, προικισμένος με εξαιρετικά βιτρό που δίνουν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του. Αν και το Φράιμπουργκ καταστράφηκε κατά 80% στους βομβαρδισμούς του 1944, ο Πύργος έμεινε όρθιος.
Ο καθεδρικός ναός περιβάλλεται από την ομώνυμη πλατεία, την μεγαλύτερη της πόλης και γύρω από αυτήν πολύχρωμα μεσαιωνικά κτίρια, ανάμεσα στα οποία και το αρχαιολογικό μουσείο του Φράιμπουργκ. Θα βρείτε επίσης πολλά καφέ και εστιατόρια σε ένα περιβάλλον ήσυχο και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό.
Στην πλατεία, όχι μια φορά τη βδομάδα αλλά κάθε μέρα πλην Κυριακής, από το πρωί μέχρι το μεσημέρι πραγματοποιείται η λαϊκή αγορά της πόλης η οποία εχει παράδοση αιώνων. Δεκάδες πάγκοι πουλούν ότι έχει να κάνει με τρόφιμα, όχι μόνο της περιοχής αλλά απ’ όλο τον κόσμο ανάμεσα στα οποία και ελληνικά (φώτο). Επίσης στην λαϊκή θα βρείτε αρκετό street food. Αν σας αρέσουν τα γερμανικά λουκάνικα εκεί θα τα βρείτε σε όλες τους τις εκδοχές.
Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε την πλατεία είναι νωρίς το απόγευμα που η λαϊκή έχει εξαφανιστεί και βασιλεύει η ησυχία. Καθίστε σε κάποιο από τα καφέ πέριξ της πλατείας και απολαύστε τον καφέ σας με θέα τον εντυπωσιακό καθεδρικό ναό Μούνστερ.

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments