Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Του Αγίου Γεωργίου σήμερα 23 Απριλίου και η σημαντικότερη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο βρίσκεται στο Κάιρο. Σημαντικότερη καθώς σε εκείνο το σημείο που πριν ήταν ρωμαϊκό φρούριο, μαρτύρησε και αποκεφαλίστηκε ο Έλληνας πρώην αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Αυτό συνέβη την Παρασκευή 23 Απριλίου του έτους 303 μ.Χ
Η εκκλησία βρίσκεται μέσα στο ομώνυμο μοναστήρι, στην περιοχή Margirgis (παράφραση του Αϊ Γιώργη στα αραβικά), στο Κοπτικό Κάιρο όπως ονομάζεται αυτό το τμήμα του Παλαιού Καΐρου.
Αν και η αρχική εκκλησία χρονολογείται από τον 10ο αιώνα, η σημερινή είναι χτισμένη στις αρχές του 20ού αιώνα. Πρόκειται για ροτόντα ιστορημένη από τον ζωγράφο Κωνσταντίνο Παρθένη. Η ροτόντα εδράζεται πάνω σε έναν εντυπωσιακά διατηρημένο τριώροφο ρωμαϊκό πύργο κυκλικής κάτοψης που χρονολογείται τον 1ο αιώνα μ.Χ.
Η τελευταία αναστήλωση του ναού έγινε πριν δέκα χρόνια με αποκλειστική χορηγία της εφοπλιστικής οικογένειας της Μαρίνας και του Αθανάσιου Μαρτίνου, η εικόνα των οποίων αποτελεί μέρος τοιχογραφίας στην είσοδο του ναού.
Στο υπόγειο του ναού βρίσκεται μουσείο με ιερά κειμήλια και εικόνες, οι τάφοι των τριών τελευταίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας, καθώς και το μέρος όπου πιστεύεται πως φυλακίστηκε και βασανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος. Πιστοί από όλο τον κόσμο πηγαίνουν να το επισκεφτούν.
Οι περισσότεροι επισκέπτες είναι μουσουλμάνοι οι οποίοι αποδέχονται τον Άγιο Γεώργιο. Τα τάματα τους μαζί με χρήματα που αφήνουν είναι διάσπαρτα παντού.

Info…
Στο Κάιρο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Diontours N.G./Red Elephant που ειδικεύεται στις εκδρομές στην Αίγυπτο.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της Aegean που συνδέει την Αθήνα με το Κάιρο καθημερινά.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments