Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Είναι αλήθεια πως η παραθαλάσσια περιοχή του νομού Λάρισας άργησε να ασχοληθεί με τον τουρισμό παρά τις όμορφες παραλίες και την ιστορικότητα της. Οι ντόπιοι ήταν απορροφημένοι με την πρωτογενή παραγωγή (κυρίως φρούτα) που τους έδινε καλό εισόδημα οπότε άφηναν τις παραλίες να τις χαίρονται μόνοι τους.
Σταδιακά νοοτροπίες και καταστάσεις άλλαξαν και η περιοχή που ανήκει στον Δήμο Αγιάς, άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά έχοντας ωστόσο να κάνει πολύ δρόμο ακόμη για να πάρει τη θέση που της αξίζει τον τουριστικό χάρτη.
Ο πιο βόρειας παραθαλάσσιος οικισμός είναι το Στόμιο. Όμορφος οικισμός αμφιθεατρικά χτισμένος στους πρόποδες του Κισσάβου συνδυάζει βουνό και θάλασσα στην καλύτερη του εκδοχή. Αυτό που προσελκύει τους επισκέπτες είναι η τεράστια αμμώδη παραλία με την λευκή άμμο και τα καταγάλανα νερά. Καθώς τα νερά είναι σχετικά ρηχά, είναι ιδανική για οικογένειες.
Σήμα κατατεθέν του Στομίου είναι ο φάρος στην παραλία κοντά στο λιμάνι. Κοντά βρίσκεται το Δέλτα του Πηνειού ποταμού, περιοχή εξωτικής ομορφιάς. Επίσης κοντά στο Στόμιο βρίσκεται η Ιερά Μονή Κομνηνείου, ένα βυζαντινό μοναστήρι στον Κίσσαβο, που ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό και η πλήρης ονομασία του είναι Κομνήνειος Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου & Αγίου Δημητρίου (Παναγία του Κομνηνείου ή Οικονομείου).
Στο Στόμιο είναι ιδανικό για καλοκαιρινές εξορμήσεις για μπάνιο και εναλλακτικές δραστηριότητες από όλη την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που οι περισσότεροι αποφεύγουν τον συνωστισμό η παραλία του Στομίου είναι ιδανική. Στον οικισμό υπάρχουν καταλύματα και οργανωμένο κάμπινγκ.
Καθώς φημίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους ψαρότοπους στις παρακείμενες ταβέρνες θα φάτε ψαράκι σε κάθε του εκδοχή.
Κάτι που εντυπωσιάζει αμέσως τον επισκέπτη στο Στόμιο είναι ένα τεράστιο πεύκο (φώτο) που βρίσκεται στην κορυφή του οικισμού ρίχνοντας τη σκιά του στα γύρω σπίτια. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως είναι ένα βασιλικό πεύκο, ένα από τα τέσσερα που υπάρχουν όλο κι όλο την Ελλάδα και κάποτε τα σκάφη που έπλεαν στην περιοχή το χρησιμοποιούσαν για προσανατολισμό.

Info…
Στο Στόμιο πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικής εξόρμησες που οργάνωσε η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, η άτυπη συμμαχία 95 και πλέον τουριστικών γραφείων από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα. Η περιοχή μπήκε στο καλοκαιρινό πρόγραμμα της ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ κυρίως για οργανογενής ημερήσιες εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη για μπάνιο και δραστηριότητες.
Η απόσταση από Θεσσαλονίκη είναι 129 εύκολα χιλιόμετρα μέσω της εθνικής οδού.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments