Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτό το καλοκαίρι θα γραφτεί στη Γερμανία καθώς διοργανώνει το UEFA EURO 2024.
Ήδη στο Βερολίνο έχουν αρχίσει να καταφθάνουν χιλιάδες φίλοι του ποδοσφαίρου απ’ όλο τον κόσμο, για να ζήσουν την ατμόσφαιρα αυτής της μεγάλης ποδοσφαιρικής γιορτής που ξεκινά την προσεχή Παρασκευή. Στη γερμανική πρωτεύουσα θα πραγματοποιηθούν έξι από τους αγώνες του EURO ανάμεσα στους οποίους και ο μεγάλος τελικός στις 14 Ιουλίου.
Στην Πύλη του Βρανδεμβούργου έχει δημιουργηθεί η μεγαλύτερη Fan Zone στον κόσμο, έχοντας μετατρέψει το διάσημο ορόσημο της γερμανικής πρωτεύουσας σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Εκεί θα χτυπά κάθε μέρα ο παλμός του EURO με δεκάδες εκδηλώσεις που ξεκινούν από αύριο Τετάρτη.
Ένα από τα πιο δημοφιλή ιστορικά αξιοθέατα του Βερολίνου που όλοι θα επισκεφτούν είναι το East Side Gallery. Πρόκειται για ένα κομμάτι από το τοίχος του Βερολίνου μήκους 1,3 χιλιομέτρων, που μέχρι το 1989 χώριζε την πόλη στη μέση, πριν το γκρεμίσει θέληση του γερμανικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία.
Σήμερα αποτελεί έναν ανοιχτό χώρο τέχνης. Κάθε τμήμα του αποτελεί τον καμβά για σπουδαία γκράφιτι που μιλούν για ελευθερία, ειρήνη και συναδέλφωση των λαών. Το πιο διάσημο από τα γκράφιτι είναι το επονομαζόμενο “mortal kiss” ή αλλιώς “deadly love” του Ρώσου καλλιτέχνη Dmitrii Vrubel που έφυγε πρόωρα, τον Αύγουστο του 2022. Απεικονίζει τον τελευταίο ηγέτη της Ανατολικής Γερμανίας Έριχ Χόνεκερ, να δίνει ένα φιλί στο στόμα στον Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης.
Χιλιάδες κόσμου επισκέπτεται καθημερινά το East Side Gallery, για να θαυμάσει τα γκράφιτι, να κάνει τη βόλτα του κατά μήκος της τοίχους και να φανταστεί πως ήταν κάποτε εκεί όταν η ελευθερία και η δημοκρατία δεν θεωρούνταν αυτονόητα ακόμη και στο κέντρο της Ευρώπης.
Για τους φίλους των σπορ εκεί βρίσκεται και η Uber Arena, που μέχρι πριν λίγο καιρό ονομάζονταν Mercedes-Benz Arena, και παλαιότερα O2 World. Είναι το κλειστό γήπεδο όπου πριν λίγες μέρες η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Info…
Στο Βερολίνο πήγαμε με το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Athos Travel Center που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments