Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στα παράλια της Μικράς Ασίας φτάνουμε στο Τσεσμέ, την Κρήνη στα ελληνικά. Είναι ένα από τα πιο διάσημα θέρετρα της Τουρκίας που κάθε χρόνο προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες. Βρίσκεται 85 χιλιόμετρα από τη Σμύρνη με την οποία συνδέεται με ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο και μόλις οκτώ ναυτικά μίλια από τη Χίο με την οποία συνδέεται καθημερινά με ημερόπλοια.
Η ιστορία του Τσεσμέ, που σήμερα έχει περίπου 25 χιλιάδες κατοίκους, είναι μακραίωνη. Η πόλη στη σημερινή θέσης της άρχισε να αναπτύσσεται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους. Έζησε τη χρυσή της περίοδο τον 14ο αιώνα, όταν δόθηκε στους Γενοβέζους που κατασκεύασαν ένα φρούριο, το οποίο στη συνέχεια ανακαινίστηκε από τους Οθωμανούς και σήμερα δεσπόζει στο κέντρο της πόλης (είναι επισκέψινο, είσοδος 6 ευρώ).
Η πόλη ανέκαμψε ξανά τον 19ο αιώνα, με την άφιξη μεταναστών από την Πελοπόννησο (γνωστοί ως «Μωραΐτες») και τα νησιά του Αιγαίου. Πριν την μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών που ακολούθησε, το Τσεσμέ είχε 19.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 17.000 ήταν Έλληνες. Σήμερα το θυμίζει αυτό η μεγάλη εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο και τα παλιά σπίτια που κάποτε έχτισαν οι Έλληνες.
Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται τουριστικά εδώ και 30 χρόνια. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται πέριξ του Τσεσμέ, μπροστά στις παραλίες καθώς και συγκροτήματα θερινής κατοικίας. Είναι ένας ιδιαίτερα προσεγμένος προορισμός με εξαιρετικές συνθήκες καθημερινού πολιτισμού. Βασικά αξιοθέατα είναι το Κάστρο, το Καραβάν Σεράι του 18ου αιώνα (είναι ξενοδοχείο), ο παραλιακός δρόμος, η μαρίνα που προσελκύει πολλούς επισκέπτες και για εμάς τους Έλληνες ο Άγιος Χαράλαμπος που μετά την αναστήλωση του έχει μετατραπεί σε αίθουσα εκδηλώσεων (θα αναφερθούμε αναλυτικά σε άλλη ανάρτηση).
Η περιοχή προσελκύει επίσης πολλούς φίλους του σερφ καθώς θεωρείται ιδανική για αυτό το άθλημα.

Info…

Αν ποτέ επισκεφτείτε τη Σμύρνη αξίζει τον κόπο να πεταχτείτε μέχρι το Τσεσμέ που απέχει 85 χιλιόμετρα. Μπορείτε να επισκεφτείτε και τη Χίο. Είναι πιο εύκολο να πας από εκεί παρά από την ηπειρωτική Ελλάδα, λόγω των ακριβών ακτοπλοϊκών ή αεροπορικών εισιτηρίων.
Εμείς πήγαμε με το τουριστικό γραφείο Athos Travel Center που αυτό το Πάσχα δρομολόγησε απευθείας πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη για τη Σμύρνη.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments