Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Για τα Γιάννενα, το σπήλαιο του Περάματος ήταν για πολλά χρόνια το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο. Όχι άδικα καθώς είναι ένα από τα ωραιότερα στον κόσμο και το πρώτο σπήλαιο της χώρας που αξιοποιήθηκε τουριστικά. Από αυτό έμαθαν οι περισσότεροι Έλληνες τα σπήλαια και τις μαγικές εικόνες που φιλοτέχνησε η φύση με σύμμαχο το χρόνο.
Βρίσκεται στο προάστιο Πέραμα πέντε χιλιόμετρα από το κέντρο των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Σπηλαίου: «Παλαιοί κάτοικοι των Ιωαννίνων, διηγούνται ότι η είσοδος του Σπηλαίου ήταν γνωστή πριν από το 1900 και ότι ο μπέης Χολιάσης Εφέντης την έκλεισε περί το 1907 για λόγους ασφαλείας. Από τότε όμως τίποτα δε θύμιζε την ύπαρξή του. Γνωστό έγινε κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1940) από κατοίκους του χωριού οι οποίοι κρύβονταν στα κοιλώματα του λόφου Γκορίτσα, για να προφυλαχθούν από τους βομβαρδισμούς των αεροπλάνων».
Φτάνοντας στο Πέραμα το οποίο έχει αναπτυχθεί τουριστικά λόγω του Σπηλαίου, ένα τρενάκι σε πηγαίνει ξεκούραστα από το πάρκινγκ του οικισμού στην εισόδου του σπηλαίου.
Η είσοδος γίνεται σε μικρά γκρουπ που συνοδεύονται από ξεναγό ο οποίος διηγείται την ιστορία του, δείχνει τις ωραιότερες γωνιές του, τους πιο περίτεχνους σχηματισμούς και εξηγεί πως αυτά δημιουργήθηκαν πριν από ενάμιση εκατομμύριο χρόνια στα σπλάχνα του λόφου Γκορίτσα.
Η ξενάγηση διαρκεί 45 λεπτά και οι επισκέπτες ακολουθούν μια διαδρομή 1100 μέτρων. Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι σταθερή στους 18 βαθμούς και η υγρασία στα ύψη.
Στο σπήλαιο υπάρχουν 19 είδη σταλακτιτών και σταλαγμιτών, περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο. Οι σχηματισμοί είναι εντυπωσιακοί και σε συνάρτηση με τους περίτεχνους φωτισμούς εξάπτουν τη φαντασία. Πολλοί το παρουσιάζουν ως ένα τριώροφο παλάτι.
Η έξοδος γίνεται από διαφορετική πόρτα και είναι κάπως κοπιαστική καθώς πρέπει να ανέβεις περίπου 100 σκαλοπάτια. Με το που βγαίνεις βλέπεις μπροστά σου πανοραμικά τα Γιάννενα με την λίμνη τους. Στη συνέχεια ένα μονοπάτι σε οδηγεί και πάλι στην είσοδο του σπηλαίου και τον οικισμό στον οποίο θα βρείτε δεκάδες καταστήματα να πωλούν τα πάντα.

Info…
Στα Γιάννενα πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε για λογαριασμό του Δήμου Ιωαννίνων η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments