Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και η Λισαβώνα είναι μια σχετικά δύσκολη πόλη, καθώς είναι χτισμένη σε εφτά λόφους με πολλές ανηφοριές και κατηφοριές, και πυκνοκατοικημένη, έχει αρκετά μεγάλα και όμορφα πάρκα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ένα από αυτά που επισκεφθήκαμε πρόσφατα, βρίσκεται απέναντι από την βασιλική της Estrela, έναν ιστορικό ναό που χτίσθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα. Έτσι το πάρκο που αρχικά ονομάζονταν Jardim Guerra Junqueiro, πήρε το όνομα του ναού, δηλαδή Jardim da Estrela. Το πάρκο ξάνοιξε το 1873, μετά από τριάντα χρόνια μετ’ εμποδίων εργασίες, προκειμένου η άρχουσα τάξη να κάνει τους περιπάτους της σε ένα δροσερό και όμορφο περιβάλλον.
Σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα πάρκα στην πορτογαλική πρωτεύουσα, και αγαπημένο μέρος για τις οικογένειες. Είναι πολύ καλά φροντισμένο και οργανωμένο και λειτουργεί από το πρωί στις 7πμ μέχρι τα μεσάνυχτα.
Εντός του πάρκου υπάρχουν εξωτικά φυτά και δέντρα, μια μικρή λίμνη με πολλές πάπιες και άλλα πτηνά, διάφορα γλυπτά, παιδική χαρά και ένα ελκυστικό κιόσκι από σφυρήλατο σίδηρο που θυμίζει παλιότερες αριστοκρατικές εποχές. Η καφετέρια της λίμνης είναι ένα πολύ καλό μέρος για δροσιά και διάλειμμα από την καθημερινότητα.
Καθημερινά κατακλύζεται από τους κατοίκους της περιοχής που χαλαρώνουν, κάνουν περίπατο ή ξεκουράζονται σε ένα περιβάλλον περίπου εξωτικό. Το επισκέπτονται και πολλοί τουρίστες καθώς εκτός από την Βασιλική da Estrela, δίπλα στο πάρκο βρίσκεται το Αγγλικό Νεκροταφείο , το οποίο ιδρύθηκε το 1717 . Εκεί είναι θαμμένος ο μυθιστοριογράφος Henry Fielding, συγγραφέας του Tom Jones που πέθανε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του στη Λισαβόνα.
ΣΣ. Στα Omorfa Taxidia αναφερόμαστε συχνά σε πάρκα που συναντάμε σε διάφορες πόλεις του κόσμου. Τα θεωρούμε αξιοθέατα. Και αυτό γιατί στην Ελλάδα μας λείπουν. Είναι ελάχιστα και τα περισσότερα παρατημένα στην τύχη τους.

Info…
Στη Λισαβώνα πήγαμε στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel, που ασχολείται ιδιαίτερα με τον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments