Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα τελευταία χρόνια η Κωνσταντινούπολη καθιερώνεται όλο και περισσότερο και ως ένας πολιτιστικός προορισμός. Δηλαδή πολλοί τουρίστες πηγαίνουν στην Πόλη για να επισκεφτούν τα μουσεία τέχνης που διαθέτει. Κάποια από αυτά δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια ενώ άλλα αναμορφώθηκαν πλήρως και έχουν εμπλουτίσει τις συλλογές τους.
Κορωνίδα όλων είναι το νέο μουσείο μοντέρνας τέχνης, το Istanbul Modern. Στεγάζεται σε ένα εκπληκτικό κτίριο που σχεδίασε ο βραβευμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Renzo Piano. Βρίσκεται στις είσοδο του Κεράτιου κόλπου και αποτελεί μέρος του κτιριακού συγκροτήματος Galata Port, δηλαδή το νέο λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια της Κωνσταντινούπολης.
Το νέο πενταόροφο κτίριο που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε ανάλογα κτίρια μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, εγκαινιάστηκε πριν μερικούς μήνες και πιο συγκεκριμένα στις 4 Μαΐου αυτού του έτους.
Στα 10.500 τετραγωνικά μέτρα εντυπωσιακών χώρων, φιλοξενεί κυρίως έργα σύγχρονης τέχνης Τούρκων καλλιτεχνών από το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Το Istanbul Modern ιδρύθηκε το 2004 και ήταν το πρώτο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Τουρκίας. Λειτουργεί υπό την ομπρέλα του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Τεχνών της Κωνσταντινούπολης. Πριν μεταφερθεί στο νέο του κτίριο λειτούργησε σε δυο άλλα κτίρια στην ίδια περιοχή.
Η μόνιμη συλλογή του Istanbul Modern προέρχεται από την οικογένεια Eczacıbaşı και συμπληρώνεται με μακροπρόθεσμα δάνεια από το Κρατικό Μουσείο Τέχνης και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης και από την Deutsche Bank . Η τουρκική τράπεζα, Turkiye Is Bankasi , είναι μια άλλη μεγάλη πηγή με τη συλλογή της από 2.500 πίνακες.
Το νέο κτίριο προσφέρει διάφορους εκθεσιακούς χώρους καθώς και εκπαιδευτικά εργαστήρια, κινηματογράφο, βιβλιοθήκη, κατάστημα, χώρους εκδηλώσεων, καφέ και εστιατόριο.
Αν το επισκεφτείτε μην παραλείψετε να πάτε και στην ταράτσα του κτιρίου που έχει διαμορφωθεί για να δείχνει ως συνέχεια του Κεράτιου κόλπου. Προσφέρει εξαιρετική θέα προς την απέναντι ιστορική χερσόνησο με την Αγία Σοφία και το Τοπ Καπί.

Info…
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments