Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Το νεότερο μουσείο της Κωνσταντινούπολης που η λειτουργία του ξεκίνησε μόλις πριν από μερικούς μήνες, είναι αφιερωμένο στην Αγία Σοφία. Στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο, το παλάτι του Ιμπραήμ Πασά, που βρίσκεται στην πλατεία Σουλταναχμέτ, κοντά στην Αγία Σοφία, εκεί που στα βυζαντινά χρόνια βρισκόταν ο Ιππόδρομος.
Δεν είναι ακριβώς μουσείο με την κλασική έννοια του όρου καθώς δεν φιλοξενεί ιστορικά εκθέματα. Είναι ένας χώρος που με την βοήθεια της τεχνολογίας διηγείται την ιστορία της Κωνσταντινούπολης με επίκεντρο την Αγία Σοφία. Αυτό που προφέρει είναι μια οπτικοακουστική εμπειρία.
Οι επισκέπτες περιφέρονται κατά γκρουπ από αίθουσα σε αίθουσα που περισσότερο μοιάζουν με σύγχρονο κινηματογράφο. Σε κάθε αίθουσα προβάλλονται φωτορεαλιστικά βίντεο σε μεγάλες οθόνες, που διηγούνται ένα μέρος από τις σημαντικότερους σταθμούς την ιστορία της Πόλης. Από την ίδρυση της μέχρι και μετά την άλωση από τους Οθωμανούς.
Το ενδιαφέρον ανεβάζει η επική μουσική και η εντυπωσιακή αφήγηση σε διάφορες γλώσσες (όχι ελληνικά) που οι επισκέπτες ακούν στα ακουστικά τους.
Η εμπειρία διαρκεί περίπου μισή ώρα και η περιήγηση καταλήγει στο κατάστημα αναμνηστικών ειδών που έχουν σχέση με την Αγία Σοφία και την Κωνσταντινούπολη.
 
Info…
Το κόστος του εισιτηρίου για ξένους τουρίστες είναι 1000 λίρες Τουρκίας.
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments