Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και το επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων στην Κύπρο είναι στην Λάρνακα καθώς εκεί βρίσκεται ο  βυζαντινός Ναός του Αγίου Λαζάρου.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, μετά την ανάσταση εκ νεκρών,  ο Λάζαρος έφυγε από την Ιουδαία και κατέφυγε στην Κύπρο. Εκεί οι απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας τον όρισαν πρώτο επίσκοπο Κιτίου (σημερινή Λάρνακα). Έζησε στην Λάρνακα μέχρι τον θάνατό του  και η εκκλησία κτίστηκε  στα τέλη του 9ου ή τις αρχές του 10ου αιώνα πάνω από τον θεωρούμενο ως (δεύτερο) τάφο του. Τον ναό ανέγειρε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου  Λέων ΣΤ’ ο Σοφός.

Στο διάβα των αιώνων ο ναός μετατράπηκε από ορθόδοξος σε καθολικός και σε τζαμί ανάλογα με το ποιος κυριαρχούσε στην Κύπρο ενώ υπέστη και μετατροπές.

Σήμερα είναι από τους πιο ιστορικούς ναούς τη Κύπρου, σημαντικό αξιοθέατο της Λάρνακας  που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, λόγω ης ιστορικότητας του.

Στις 2 Νοεμβρίου 1972, ανθρώπινα λείψανα ανακαλύφθηκαν σε μια μαρμάρινη σαρκοφάγο κάτω από την Αγία Τράπεζα, και ταυτοποιήθηκαν ως μέρος των λειψάνων του αγίου Λαζάρου, αν και όταν ανακαλύφθηκε ο τάφος του Λαζάρου, τα μεγαλύτερο μέρος των λειψάνων είχε μεταφερθεί από τον αυτοκράτορα αρχικά στην Κωνσταντινούπολη,  στη συνέχεια στη Μασσαλία όπου και χάθηκαν.

Σήμερα δίπλα στην εκκλησία λειτουργεί βυζαντινό μουσείο, όπου ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνει εικόνες και θρησκευτικά κειμήλια.

Αν ποτέ βρεθείτε στη Λάρνακα, μην περιοριστείτε  μόνο σε βόλτες στις διάσημες Φοινικούδες στην παραλιακή ζώνη της πόλης,  αλλά επισκεφτείτε τον βυζαντινό ναό του Λαζάρου  που αποπνέει μια απίστευτη αίσθηση ιστορικότητας.

 

Info…

Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού που διοργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του υφυπουργείου τουρισμού της Κύπρου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments