Φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων την μεγάλη εβδομάδα είναι πάντοτε ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Βρίσκεται στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ. Μέσα σε αυτό τον ιερό τόπο βρίσκεται ταυτόχρονα και ο Γολγοθάς, ο μικρός λόφος στον οποίο σταυρώθηκε αλλά και τάφηκε ο Ιησούς Χριστός.
Η κατασκευή του έγινε από την Αγία Ελένη και μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α΄ γύρω στον 4o αιώνα. Από τότε καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές ενώ η σημερινή του μορφή είναι μετά το 1810.
Η Αγία Πόρτα είναι η κεντρική είσοδος για το Ναό της Αναστάσεως. Είναι από ξύλο καρυδιάς και κυπαρισσιού, με ύψος έξι μέτρα και πλάτος τέσσερα μέτρα, ενώ πλαισιώνεται από μαρμάρινες κολόνες.
Μπαίνοντας μέσα στο Ναό, ακριβώς μπροστά βρίσκεται η Αποκαθήλωση, ενώ δεξιά και επάνω ο Γολγοθάς. Στην αριστερή πλευρά της Αγίας Πόρτας, υπάρχει μια μαυρισμένη και σχισμένη μαρμάρινη κολόνα.
Σύμφωνα με την παράδοση, το 1549 επί Τουρκοκρατίας, Λατίνοι και Αρμένιοι δωροδόκησαν το Σουλτάνο Μουράτ, και αυτός με τη σειρά του απαγόρευσε την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Σωφρονίου Δ΄ για την Ακολουθία του Αγίου Φωτός. Στον Πανάγιο Τάφο μπήκε ο Αρμένιος Πατριάρχης με σκοπό να πάρει αυτός το Άγιο Φως. Οι Ορθόδοξοι μαζί με τον Πατριάρχη, παρέμειναν προσευχόμενοι έξω από το Ναό κοντά στην Αγία Πόρτα. Ο Αρμένιος Πατριάρχης προσευχόταν για ώρες, αλλά το Άγιο Φως δεν «απάντησε» στις προσευχές του και δεν έβγαινε.
Ξαφνικά αστραπές κάλυψαν το Ναό και κεραυνός έσκισε την κολόνα από την οποία βγήκε το Άγιο Φως που άναψε τα κεριά του Ορθόδοξου Πατριάρχη. Ο Εμίρης Τούνομ που βρισκόταν εκεί σαν επικεφαλής της φρουράς έζησε το θαύμα, πίστεψε και έγινε Χριστιανός. Οι Τούρκοι φυσικά τον σκότωσαν και τον έκαψαν για να μην μαθευτεί το γεγονός.
Μετά από αυτό το θαύμα ο Σουλτάνος έβγαλε φιρμάνι, σύμφωνα με το οποίο το δικαίωμα να μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και να παίρνει το Άγιο Φως το είχε και έχει ΜΟΝΟ ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης, κάτι που σεβάστηκαν όλοι τους επόμενους αιώνες μέχρι και σήμερα.

ΣΣ: Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερο ταξίδι μας στους Αγίους Τόπους

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments