Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Συνεχίζουμε την περιήγηση μας στις πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια της Γερμανίας. Με την βοήθεια του πυκνού σιδηροδρομικού δικτύου της περιοχής, φτάνουμε στο Μπόχουμ, την έκτη μεγαλύτερη πόλη του κρατιδίου και 16η της Γερμανίας. Ο πληθυσμός της φτάνει τις 381.542 κατοίκους.
Η ιστορία της πόλης ξεκινά τον 9ομχ αιώνα με ιδρυτή τον Καρλομάγνο. Η πόλη παρέμεινε ασήμαντη μέχρι τον 19ο αιώνα, όταν εμφανίστηκαν οι βιομηχανίες εξόρυξης άνθρακα και χάλυβα στην περιοχή του Ρουρ, οδηγώντας στην εκρηκτική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής.
Το 1867, μία επιχείρηση κατάφερε να χυτεύσει μορφοποιημένο χάλυβα, γράφοντας ιστορία. Το πρώτο χυτό προϊόν ήταν μία καμπάνα, με βάρος 15 τόνους που σήμερα βρίσκεται ως αξιοθέατο μπροστά στο Δημαρχείο να υπενθυμίζει αυτό το επίτευγμα.
Μετά την παρακμή της μεταλλευτικής βιομηχανίας , το Μπόχουμ εξελίχθηκε σε μητρόπολη παροχής υπηρεσιών και πανεπιστημιούπολη με εφτά μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα να εδρεύουν στην περιοχή.
Η πόλη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από τους βομβαρδισμούς των συμμάχων.
Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη με αρκετά κτίρια να θυμίζουν το πλούσιο παρελθόν της. Ένα δίκτυο πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης βοηθά ντόπιους και επισκέπτες να περιηγούνται με άνεση.
Εκτός από την περιβόητη καμπάνα έξω από το Δημαρχείο, υπάρχει και το εντυπωσιακό μεταλλευτικό μουσείο να θυμίζει το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης. Το Μεταλλευτικό Μουσείο στο Μπόχουμ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και με περισσότερες επισκέψεις μουσεία της Γερμανίας. Είναι το μεγαλύτερο μεταλλευτικό μουσείο στον κόσμο, και ένα διάσημο ερευνητικό ίδρυμα για την ιστορία της εξόρυξης . Οι μόνιμες και περιοδικές του εκθέσεις αλλά και το πιστό ανακατασκευασμένο ορυχείο κάτω από το έδαφος του μουσείου, δίνουν στους επισκέπτες πληροφορίες για τον κόσμο της εξόρυξης.
Στην πόλη θα βρείτε πλήθος άλλων μουσείων ιστορίας και τέχνης. Ξεχωρίζουν το Μουσείο Σιδηροδρόμων, το πλανητάριο Zeiss, αλλά και το μεγάλο Μουσείο Τέχνης με έργα avant garde της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, γερμανικού εξπρεσιονισμού και σουρεαλισμού.

Info…
Ο πιο εύκολος τρόπος να φτάσετε στο Μπόχουμ είναι το τρένο καθώς η πόλη βρίσκεται πάνω στον σιδηροδρομικό άξονα που ενώνει το Ντούισμπουργκ με το Ντόρτμουντ. Από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό ξεκινά ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments