Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τα τελευταία χρόνια, οι αρμόδιες αρχές της Τουρκίας έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, προσελκύοντας επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο που θα ήθελαν να επισκεφτούν χώρους και μουσεία τέχνης. Ο λόγος μεταξύ άλλων είναι ότι αυτοί οι επισκέπτες ξοδεύουν πολλά περισσότερα σε διαμονή, φαγητό και καθημερινότητα στα μέρη που επισκέπτονται.
Για να το πετύχουν αυτό οι Τούρκοι έχουν αναβαθμίσει υφιστάμενα μουσεία και έχουν κατασκευάσει καινούργια σε εντυπωσιακά κτίρια, που δεν έχουν σε τίποτε να ζηλέψουν από αντίστοιχα μουσεία που βλέπουμε σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ένα από αυτά είναι το Μουσείο Ζωγραφικής και Γλυπτικής της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο μουσείο πλαστικών τεχνών της Τουρκίας.
Το μουσείο ιδρύθηκε το 1937 και αρχικά στεγάζονταν στην έπαυλη του διαδόχου που βρίσκονταν κοντά στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ, ένα κτήριο που χρονολογείται από το 1856.
Από το Δεκέμβριο του 2021 μετακόμισε σε ένα μοντέρνο μεγάλο κτίριο που αποτελεί μέρος του Galata Port, αυτού του μεγάλου συγκροτήματος στις όχθες του Κεράτιου κόλπου που αναπλάστηκε ριζικά.
Στους χώρους του μουσείου παρουσιάζεται μια σημαντική επισκόπηση της τουρκικής ιστορίας της τέχνης από την ύστερη Οθωμανική περίοδο στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα έως τα τέλη του εικοστού αιώνα. Στη συλλογή του μουσείου συμπεριλαμβάνονται 10.497 πίνακες ζωγραφικής, 719 γλυπτά, 257 κεραμικά, 182 καλλιγραφίες, 10 εικόνες και μία εγκατάσταση.

Info…
Στην Κωνσταντινούπολη πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments