Κείμενο- Φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων που βρίσκεται στο Μπιζάνι περίπου 12 χλμ από τα Ιωάννινα είναι δημιούργημα του καλλιτέχνη Παύλου Βρέλλη. Ονομάζεται αλλιώς και μουσείο Ελληνικής Ιστορίας καθώς τα εκθέματα του αφορούν τις περιόδους της προεπανάστασης, της επανάστασης και κάποια σύγχρονα έργα.
Όλα τα ομοιώματα είναι κέρινα και δημιουργημένα με εξαιρετική προσοχή στη λεπτομέρεια. Ο καλλιτέχνης έδωσε σημασία τόσο στην φυσιολογία των κορμιών τους όσο και στα χαρακτηριστικά του προσώπου δημιουργώντας ένα τρομερά ρεαλιστικό αποτέλεσμα.
Είναι ιδιαίτερο το γεγονός ότι αφιέρωσε χρόνο ξεχωριστά για το κάθε έκθεμα διαβάζοντας την ιστορία του ανθρώπου ώστε να μπορέσει να είναι όσο πιο αληθοφανή γίνεται. Όμως, δεν έδωσε βάση μόνο στο εσωτερικό του μουσείου καθώς αγόρασε όλη την έκταση και την τροποποίησε ο ίδιος αφού είχε την επιθυμία η περιήγηση του επισκέπτη να ξεκινά από την στιγμή που φτάνει στο χώρο. Γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να δημιουργήσει δρομάκια, να φυτέψει δέντρα ακόμα και να τοποθετήσει στην περιοχή βράχους ώστε να φαίνονται φυσικοί, γεγονός που εάν δεν γνωρίζει κάποιος ότι είναι επίκτητο δεν το αντιλαμβάνεται μέχρι να του το αναφέρουν. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το μουσείο το δημιούργησε σύμφωνα με την παραδοσιακή ηπειρωτική αρχιτεκτονική και ακολούθησε την τεχνική αλλά και τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες της ηπειρωτικής τέχνης.
Εντύπωση προκαλεί στον επισκέπτη η λεπτομέρεια και η αγάπη με την οποία φιλοτέχνησε όλα του τα έργα στα οποία προσέθεσε ακόμα και τα μαλλιά τρίχα-τρίχα και γυάλινα μάτια. Ο σκοπός του κάθε καλλιτέχνη είναι να προσφέρει την τέχνη του και ο Παύλος Βρέλλης την προσέφερε απλόχερα και συνεχίζει μέχρι και σήμερα διαμέσου των έργων του που προκαλούν μια ευχάριστη ανατριχίλα στον επισκέπτη από την ρεαλιστικότητα, την παραστατικότητα και την λεπτομέρεια τους.
Ήταν ένα έργο ζωής και όπως ο ίδιος πίστευε “Πλούσιος δεν είναι αυτός που έχει χρήματα, αλλά αυτός που προσφέρει. Και εγώ είμαι πλούσιος, γιατί κατάφερα και προσέφερα στον Έλληνα τούτο το έργο». Έφυγε από τη ζωή το 2010 σε ηλικία 87 ετών. Περισσότερες πληροφορίες για τον ίδιο αλλά και για το μουσείο μπορεί κανείς να αναζητήσει στην ιστοσελίδα του μουσείου, η οποία είναι τόσο καλοφτιαγμένη και περιγραφική με τα λόγια του ιδίου την καλλιτέχνη.

Info…
Η γενική είσοδος στο μουσείο κοστίζει 6 ευρώ ενώ το μειωμένο εισιτήριο 4 ευρώ. Λόγω Covid-19 είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments