Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά αξιοθέατα στη Γαλλία (μετά τον Πύργο του Άιφελ και το Λούβρο). Πρόκειται για το Μον-Σαιν-Μισέλ (Mont-Saint-Michel), μια μικρή νησίδα στις ακτές της Νορμανδίας, σε πολύ μικρή απόσταση (περίπου 1,6 χλμ) από την ακτή, με την οποία συγκοινωνεί με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.
Αυτό που κάνει διάσημη αυτή τη νησίδα είναι το περίφημο Αβαείο με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού, που χαρακτηρίζεται ως αριστούργημα του δυτικού πολιτισμού. Έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Τον περίφημο Ρωμανικό ναό του, που αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα της Αρχιτεκτονικής, τον σχεδίασε ο Γουλιέλμος της Ντιζόν κατά τον 11ο αιώνα. Το Αββαείο έφτασε στη σημερινή του μορφή περίπου τον 17ο – 18ο αιώνα, ενώ πιθανολογείται ότι πρωτοκτίστηκε γύρω στον 10ο αιώνα.
Πίσω από τα τείχη που περιβάλλουν το Αββαείο, βρίσκεται το μικρό χωριό με τα γραφικά σπίτια και σοκάκια που ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο πλημυρίζουν ασφυκτικά από τουρίστες. Τα περισσότερα κτίσματα έχουν αποκτήσει πλέον τουριστική χρήση για να εξυπηρετήσουν τους πάνω από δυο εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.
Ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν δύο φορές τον μήνα η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει λόγω της παλίρροιας. Στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο καθώς η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή (και τα χωράφια) γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο προς τη νησίδα.
Κάθε επίσκεψη στο Μον-Σαιν-Μισέλ αποτελεί μια ιδιαίτερη εμπειρία καθώς βιώνεις την εμπειρία ενός αυθεντικού μεσαιωνικού οικισμού ενώ το φαινόμενο της παλίρροιας δίνει πρόσθετο ενδιαφέρον.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments