Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Στην όμορφη μικρή Τήλο στα Δωδεκάνησα, υπάρχει να χωριό που οι ντόπιοι το αποκαλούν φάντασμα. Το όνομα του Μικρό Χωριό αν και κάποτε δεν ήταν καθόλου μικρό με 220 σπίτια, πάνω από 750 κατοίκους και αρκετές εκκλησίες. Είχε ακόμη και πύργο που έφτιαξαν οι Ιωαννίτες ιππότες που ίδρυσαν το χωριό στο μεσαίωνα (15ο αιώνα).
Από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά οι κάτοικοι του σταδιακά το εγκατέλειψαν. Άλλοι στη Ρόδο, άλλοι στην Αθήνα, στην Αυστραλία, στην Αμερική οι κάτοικοι σκόρπισαν. Αρκετοί εγκαταστάθηκαν στον κοντινό παραθαλάσσιο οικισμό Λιβάδια. Πήραν μαζί τους τα υλικά από τα σπίτια τους στο Μικρό Χωριό για να φτιάξουν καινούργια στα Λιβάδια.
Έτσι σήμερα το Μικρό Χωριό μένει ερημωμένο με τα εγκαταλελειμμένα παλαιά του σπίτια από τα οποία έμειναν μόνο μισογκρεμισμένοι τοίχοι. Στην κορυφή του λόφου βλέπεις τα ερείπια του μεσαιωνικού πύργου ενώ οι εκκλησίες είναι σε καλή κατάσταση και φανερώνουν το λαμπρό παρελθόν όπως εκκλησία της Αγίας Ζώνης, κτίσμα του 1861 με κομψό καμπαναριό και ο κοιμητηριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου οι τοίχοι του οποίου αγιογραφήθηκαν το 1787 από τον Νεόφυτο Συμαίο.
Τα τελευταία χρόνια κάποια εγκαταλελειμμένα σπίτια αναστηλώθηκαν ενώ διάσημο είναι ένα μπαρ που λειτουργεί στο χωριό, σίγουρα μοναδικό στο είδος του.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments