Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Το Κτήμα Κούρτη, ένα επισκέψιμο οινοποιείο στο χωριό Ράχη, 16,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κατερίνης, δεν κουράζεσαι να το επισκέπτεσαι ξανά και ξανά. Είναι η παρεϊστικη ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο ιδιοκτήτης του Απόστολος Κούρτης, ο πιο ροκ οινοποιός στη χώρα μας, είναι η υπεροχή θέα στα αμπέλια του, είναι τα γευστικά κρασιά του, οι τοπικοί μεζέδες που τα συνοδεύουν, είναι όλα αυτά που σε κάνουν να περνάς καλά κάθε φορά που το επισκέπτεσαι.
Τα αμπέλια λίγο έξω από το χωριό, προσφέρουν εξαιρετική θέα προς τις κορφές του Ολύμπου και τα Πιέρια Όρη. Αποτελούν και χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το οινοποιείο και η κάβα βρίσκονται το κέντρο του χωριού, στο παλιό πέτρινο σπίτι και τις παλιές καπναποθήκες της οικογένειας.
Το Κτήμα Κούρτη έχει ξεκάθαρο οινοτουριστικό προσανατολισμό. Κάθε χρόνο το επισκέπτονται δεκάδες γκρουπ ξένων τουριστών που κάνουν τις διακοπές τους στις παραλίες της Πιερίας καθώς επίσης και εκατοντάδες μεμονωμένοι απ΄όλο τον κόσμο, λάτρεις του καλού κρασιού. Στο βιβλίο εντυπώσεων υπάρχουν υπογραφές ακμή και από την Κίνα.
Όταν ο καιρός είναι καλός, οι γευστικές δοκιμές των κρασιών γίνονται στην αυλή κάτω από τα δέντρα με την παχιά σκιά. Επικρατεί παρεΐστικο κλίμα που ξεπερνά τα αυστηρά πλαίσια των συνηθισμένων γευστικών δοκιμών. Και όταν τα κοψίδια στην παρακείμενη ψησταριά είναι έτοιμα, τότε καταλήγει σε γλέντι που ξετρελαίνει τους ξένους επισκέπτες.
Το Κτήμα Κούρτη ξεκίνησε το 2007 με τις πρώτες πεντακόσιες φιάλες. Σήμερα αν και η παραγωγή του δεν είναι μεγάλη, περίπου 40 χιλιάδες φιάλες το χρόνο, μέρος από αυτήν εξάγεται σε Ιταλία και Γερμανία, ενώ έχει ήδη κερδίσει αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Σας το συνιστούμε για επίσκεψη ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του καλού κρασιού.

Info…
Στην Πιερία πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής προώθησης Wise Ram

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments