Κείμενο- φωτογραφίες: Βάσω Τζιτζικάκη

Το νησί της Λήμνου, όπως έχουμε ξαναγράψει είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά της χώρας μας και η επίσκεψη σε αυτό δεν σου επιτρέπει να βαρεθείς. Το νησί του Ηφαίστου μας παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα ιστορία του σε όλα του τα μήκη και πλάτη. Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, στο Καβείριο Ιερό. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους χώρους τέλεσης των Καβείριων Μυστηρίων.
Τα Καβείρια ήταν θρησκευτικές τελετές που γίνονταν προς τιμήν των Καβείρων, απογόνων του Ηφαίστου. Από αυτό το γεγονός και μόνο αντιλαμβανόμαστε την εξεχούσης σημασίας θέση τους στην Λήμνο. Θεωρούνται από τις πιο σπουδαίες απόκρυφες τελετές της αρχαίας θρησκείας και τελούνταν μια φορά το χρόνο. Η μύηση ήταν ελεύθερη για όλους, ελεύθερους και δούλους. Κατά την τελετή γίνονταν θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές και αφιερώματα, ενώ σπουδαιότερη θεωρείται η γιορτή της πορφυρίας, τελετή μίμησης της ανακάλυψης της φωτιάς, που σύμφωνα με το μύθο έγινε στην ίδια τη Λήμνο και που έμοιαζε πολύ με την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας.
Οι τελετές στις οποίες πρόσβαση είχαν μόνο οι μυημένοι διατηρούσαν την «μυστικότητα» τους χάρη σε ένα ψηλό τείχος που υπάρχει μέχρι και σήμερα, το οποίο τους έκρυβε και οριοθετούσε την περιοχή που βρίσκονταν από το υπόλοιπο νησί. Σήμερα, μπορεί να δει κανείς την ιστορική εξέλιξη των Καβειρίων αφού ανασκαφές στην περιοχή έχουν δείξει τρεις διαφορετικές περιόδους με το παλαιότερο ιερό να χρονολογείται στον 7ο π.Χ αιώνα και το πιο πρόσφατο είναι αυτό των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων που είναι χτισμένο επάνω στο πρώτο.
Η σημερινή μορφή της αρχαιολογικής περιοχής δίνει μία πολύ καλή αίσθηση στον επισκέπτη για το πώς τελούνταν τα μυστήρια αφού σώζονται πολλά σημαντικά και σε καλή κατάσταση ευρήματα. Η αρχαιολογική έρευνα έχει φέρει στο φως πλούτο προσφορών προς τους θεούς, μεταξύ των οποίων λύχνοι για τις νυκτερινές τελετές, αλλά και διάφορα κεραμικά τα οποία χρησιμοποιούνταν για τα συμπόσια.

Info…
Η θέα από το ακρωτήρι είναι απέραντη τόσο που δεν μπορείς να σταματήσεις να την απολαμβάνεις. Το Καβείριο λειτουργεί σχεδόν όλο τον χρόνο και είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης και με ωράριο 08:30 – 15:30. Το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι 3 ευρώ το ολόκληρο και 2 ευρώ το μειωμένο.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments