Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας της Παναγίας και χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται εκκλησίες και προσκυνήματα αφιερωμένα σ΄αυτήν. Ιδιαίτερα αυτά που έχουν ιστορική αξία ή βρίσκονται σε ιδιαίτερες τοποθεσίες που εντυπωσιάζουν. Έτσι συνεχίζουμε το αφιέρωμα μας σε εκκλησίες και προσκυνήματα που επισκεφθήκαμε τον τελευταίο χρόνο, αφιερωμένα στη Θεοτόκο
Μετά τη Σκόπελο και την Καστοριά, κάνουμε στάση στη Λέρο και το κάστρο της που ονομάζεται Κάστρο της Παναγιάς, ενώ είναι γνωστό και ως Κάστρο του Παντελιού. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Λέρου, στην κορυφή του βραχώδους λόφου Πιτύκι σε ύψος 150 περίπου μέτρων από τη θάλασσα. Πήρε το όνομα του από την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται εντός του Κάστρου.
Είναι η σημαντικότερη από τις πέντε εκκλησίες που διασώζονται σήμερα στο Κάστρο. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του τρίτου εξωτερικού περιβόλου και τοιχοδομήθηκε στο τέλος του 17ου αιώνα στη θέση παλαιότερου βυζαντινού ναού του 13ου αιώνα. Είναι γνωστή για την εικόνα της Παναγίας που συνδέεται με αμέτρητους θρύλους. Σύμφωνα με την παράδοση, μια εικόνα της Παναγίας εμφανίστηκε από τη θάλασσα στο νησί και εγκαταστάθηκε από θαύμα στο μπαρουτχανέ (πυριτιδαποθήκη) του κάστρου.
Ο ναός δέχθηκε πολλές επεμβάσεις και προσθήκες κατά τον 18ο και 19ο αιώνα. Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κάθε Δεκαπενταύγουστο γίνεται μεγάλο πανηγύρι.

Το Κάστρο της Παναγιάς…

Το Κάστρο της Παναγιάς είναι βυζαντινό και κατασκευάστηκε τον 10 ή τον 11ο αιώνα στη θέση αρχαίας ακρόπολης. Καλύπτει έκταση σχεδόν 10 στρεμμάτων και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού. Άλλαξε πολλές φορές κτήτορα, καταλήφθηκε αρκετές φορές και πολιορκήθηκε ακόμη περισσότερες. Είχε αμυντικό ρόλο μέχρι και το 1990 καθώς ο Ελληνικός στρατός διατηρούσε στο κάστρο φυλάκιο παρατήρησης.
Διαθέτει τρεις σειρές τειχών ενώ στο κέντρο του κάστρου, υπάρχει μία υπόστεγη εκκλησία, η Φραγκοκλησσιά. Στο κάστρο υπάρχει επίσης εκκλησιαστικό μουσείο με πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα. Στο πέρασμα των αιώνων δέχθηκε πάρα πολλές παρεμβάσεις και μετατροπές από τους εκάστοτε κτήτορες του.
Σήμερα είναι ένας επισκέψιμος ιστορικός χώρος, από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού. Εκτός των άλλων προφέρει συγκλονιστική πανοραμική θέα προς τους κοντινούς οικισμούς του νησιού, την Αγία Μαρίνα, τον Πλάτανο και το Παντέλη καθώς και το Αιγαίο.

Info…

Για να φτάσετε στο κάστρο της Παναγιάς υπάρχουν δυο τρόποι. Με όχημα από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και για τους πιο τολμηρούς με τα πόδια από ένα ανηφορικό μονοπάτι. Ξεκινά από τις γειτονιές του Πλατάνου προς την Αγία Παρασκευή και από εκεί θα ακολουθήσετε το μονοπάτι με τα 500 περίπου σκαλιά.
Στη Λέρο πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Silver Holidays , που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στον συγκεκριμένο προορισμό.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments