Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια σε συνεχή λειτουργία στον κόσμο και το παλαιότερο στην Πορτογαλία, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον πορτογαλόφωνο κόσμο. Πρόκειται για το Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα που τα κεντρικά του κτίρια βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου ατενίζοντας την ομώνυμη πόλη της Πορτογαλίας.
Αρχικά, ιδρύθηκε στη Λισαβόνα το 1290, ενώ μετακινήθηκε μόνιμα στην Κοΐμπρα το 1537. Το 2013, η UNESCO κήρυξε το πανεπιστήμιο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπογραμμίζοντας την αρχιτεκτονική, τον μοναδικό πολιτισμό και τις παραδόσεις, καθώς και τον ιστορικό του ρόλο.
Εκείνο που κάνει εμάς τους Έλληνες να φουσκώνουμε από περηφάνια είναι τα αρχαιοελληνικά αγάλματα που βρίσκονται διάσπαρτα στους εντυπωσιακούς χώρους του.
Στον εξωτερικό χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής δεσπόζουν τέσσερα μνημειώδη αγάλματα, έργα του γλύπτη Barata Feyo που εγκαινιάστηκαν το 1951.
Ο Αριστοτέλης (Φιλοσοφία), ο Θουκυδίδης (Ιστορία), η Σαπφώ (Ποίηση) και ο Δημοσθένης (Ρητορική/Ευγένεια), καλωσορίζουν καθημερινά τους φοιτητές.
Στην πρόσοψη της ιατρικής Σχολής βλέπουμε τα αγάλματα του Ιπποκράτη και του Γαληνού, των πατέρων της ιατρικής επιστήμης.
Στην κεντρική είσοδο του παλαιού πανεπιστημίου υπάρχουν ανάγλυφα που αναπαριστούν τις αρχαίες σχολές, καθώς και η μορφή της Sapientia (Σοφία), που συχνά ταυτίζεται με τα πρότυπα της θεάς Αθηνάς.
Σε πολύ μικρή απόσταση από το πανεπιστήμιο, μπορείτε να δείτε ρωμαϊκά αντίγραφα αρχαιοελληνικών αγαλμάτων και ευρήματα από την αρχαία πόλη Aeminium (η σημερινή Κοΐμπρα), που μαρτυρούν τη βαθιά επιρροή του κλασικού πολιτισμού στην περιοχή.
Σήμερα στο πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα φοιτούν περισσότεροι από 20.000 φοιτητές, πάνω από το 15% των οποίων προέρχεται από το εξωτερικό. Είναι ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα πανεπιστήμια της Πορτογαλίας.
Info…
Στην Πορτογαλία πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel που εδώ και δεκαετίες ειδικεύεται στην οργάνωση εκδρομών στην Πορτογαλία. Η Κοΐμπρα περιλαμβάνεται στο οκταήμερο πρόγραμμα του Kyklos “Γύρος Πορτογαλίας”.
Το εκπαιδευτικό ταξίδι πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της SKY express SKY που συνδέει την Αθήνα με τη Λισαβόνα τρεις φορές την εβδομάδα.












