Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ θα δοθούν για τη συντήρηση των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας. Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Τα χρήματα θα δοθούν στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Είναι ένα από τα πιο ιστορικά μοναστήρια στη χώρα μας και σημαντικό αξιοθέατο της Καστοριάς καθώς καθημερινά προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Ιδρύθηκε το 1082 όταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ήταν ο Αλέξιος Α’ Κομνηνός. Αφορμή στάθηκε η αποβίβαση στο σημείο στρατευμάτων του Αυτοκράτορα προκειμένου να εκδιώξουν τους Νορμανδούς που είχαν καταλάβει την πόλη.
Αυτό που εντυπωσιάζει σήμερα τον επισκέπτη, ακόμη και αυτόν που δεν έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την θρησκεία είναι οι τοιχογραφίες, όσες διασώθηκαν από τους συνήθεις βανδαλισμούς της οθωμανικής περιόδου. Η τοιχογραφία που αναπαριστά την δευτέρα παρουσία παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς επίσης και η σκηνή της βάπτισης. Αμφότερες είναι του 12 αιώνα. Το μοναστήρι που διαθέτει μουσείο και εκθετήριο είναι ιδιαίτερα περιποιημένο και φροντισμένο και δένει αρμονικά με το καταπράσινο περιβάλλον στην όχθη της λίμνης. Κυριολεκτικά σε ηρεμεί και σε χαλαρώνει.
Αν βρεθείτε στην Καστοριά έστω και για ημερήσια εκδρομή, η επίσκεψη στην Παναγία Μαυριώτισσα είναι εκ των ουκ άνευ.

Info…

Στην Καστοριά πήγαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικής αποστολής που οργάνωσε για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς η εταιρεία τουριστικού μάρκετινγκ Wise Ram.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments