Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν και περιφερειακά η πόλη έχει γεμίσει από ουρανοξύστες και άλλα σύγχρονα κτίρια που πιστοποιούν την εκρηκτική της οικονομική ανάπτυξη, το κέντρο της Προύσας διατηρεί την ιστορικότητα του και τα παραδοσιακά του χαρακτηριστικά. Εκεί βρίσκονται σημαντικά αξιοθέατα της πόλης αλλά και η αυθεντική παραδοσιακή αγορά που συγκεντρώνει καθημερινά χιλιάδες ντόπιους και τουρίστες.
Στην Προύσα έχουμε αναφερθεί και άλλες φορές καθώς κάποτε ο ελληνισμός είχε εκεί ισχυρή παρουσία ενώ κυριαρχούσε σε κάποια χωριά πέριξ της πόλης (Απολλωνία, Μουδανιά, Σιγή, Τρίγλια). Γι΄αυτό πολλά γκρουπ από την Ελλάδα την επισκέπτονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Καθώς απέχει τρείς ώρες με λεωφορείο από την Κωνσταντινούπολη, πολλοί επισκέπτες της Πόλης πραγματοποιούν ημερήσια εκδρομή στην Προύσα.
Αυτή τη φορά θα επικεντρωθούμε στο ιστορική κέντρο της πόλης που καθημερινά σφύζει από ζωή.

Μερικά από αυτά που πρέπει ο επισκέπτης να δει είναι:

-Η κλειστή αγορά, με τους πολυδαίδαλους διαδρόμους για να αγοράσετε παραδοσιακά είδη και να ευχαριστηθείτε τα παζάρια.
-Το Koza Hani. Το ιστορικό καραβανσεράι που στέκει εκεί από το 1491. Κάνοντας τον εσωτερικό γύρο του ιστορικού κτιρίου, μπορείτε να απολαύσετε ένα ζεστό ρόφημα (τσάι ή καφέ) ή ένα παραδοσιακό γλυκό σε κάποιο από τα πολλά μικρά μαγαζιά του. Αποτελεί το κατ’ εξοχήν μέρος για να αγοράσετε μεταξωτά για τα οποία η Προύσα φημίζεται. Άλλωστε ήταν ένας από τους δυτικότερους σταθμούς στο δρόμο του μεταξιού.
-Το εντυπωσιακό Ulu Cami (Μεγάλο Τζαμί) αποτελεί το αρχιτεκτονικό σύμβολο της Προύσας. Χρονολογείται από το 1399, τότε που η Προύσα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών. Εντυπωσιάζουν η οροφή με τους 20 διαφορετικούς θόλους και η πηγή στο εσωτερικό του.
Όλα αυτά μπορείτε να τα επισκεφτείτε με τα πόδια καθώς το ιστορικό κέντρο είναι πλήρως πεζοδρομημένο. Πριν φύγετε δοκιμάστε Iskender Kebab, από κρέας στα κάρβουνα, πίτα, σος τομάτας, γιαούρτι με λιωμένο βούτυρο από πάνω. Είναι το γαστρονομικό σύμβολο της πόλης.

Info…
Στην Προύσα και την ευρύτερη περιοχή, πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Dimaki Travel Agency, σε συνεργασία με τον Οργανισμό τουριστικής προβολής της Προύσας. Το Dimaki Travel ειδικεύεται στις εκδρομές στην Τουρκία, ιδιαίτερα σ΄ αυτές που έχουν θρησκευτικό και ιστορικό προσανατολισμό.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments