Κείμενο – φωτογραφίες: Nicolas Economou Photography

Ένα από τα κορυφαία ιστορικά αξιοθέατα της Σαμαρκάνδης στο Ουζμπεκιστάν, είναι το αστεροσκοπείο που κατασκεύασε τη δεκαετία του 1420 ο σπουδαίος αστρονόμος Mirzo Ulug Bek.
Ο Ulugh Beg, γιος του Shah Rukh και εγγονός του σουλτάνου Τιμούρ, έγινε ηγεμόνας της Σαμαρκάνδης τον 15ο αιώνα μ.Χ. Ήταν ιδιαίτερα επιδέξιος στα μαθηματικά και την αστρονομία και δίδαξε πολλούς σημαντικούς αστρονόμους, της εποχής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας της Κεντρικής Ασίας εκείνης της εποχής.
Στο αστεροσκοπείο που ίδρυσε έγινε σπουδαίο για την εποχή επιστημονικό έργο. Μεταξύ άλλων υπολογίστηκαν με ακρίβεια οι θέσεις εκατοντάδων πλανητών.
Ωστόσο όταν το 1449 ο Ulugh Beg δολοφονήθηκε από τον γιο του, Abd al Latif, το αστεροσκοπείο έπεσε σε παρακμή. Σταδιακά καταστράφηκε και δεκάδες ταλαντούχοι αστρονόμοι και μαθηματικοί εκδιώχθηκαν μακριά.
Το 1908, ο Ρώσος αρχαιολόγος Βασίλι Βιάτκιν αποκάλυψε τα ερείπια του αστεροσκοπείου.
Δίπλα από το αστεροσκοπείο βρίσκεται το μουσείο αφιερωμένο στον Ulugh Beg. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1964, ωστόσο το κτίριο που στεγάζεται σήμερα κατασκευάστηκε το 2010. Η είσοδος του μοιάζει σαν τις πύλες εισόδου των μεντρεσά (θρησκευτικά σχολεία) της Σαμαρκάνδης του 14ου-15ου αιώνα.
Μέσα στο μουσείο θα δείτε αποσπάσματα από διάσημους αστροφυσικούς πίνακες που υπολόγισαν ο Ulugbek και οι συνεργάτες του, καθώς και φωτογραφίες από τις ανασκαφές, μια συλλογή αστρονομικών οργάνων της εποχής και τοιχογραφίες που αναφέρονται στη ζωή του αστρονόμου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments