Κείμενο – φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη

Στη Λακωνία, σε απόσταση μισής ώρας με το αυτοκίνητο από την Νεάπολη Βοιών και συγκεκριμένα λίγο μετά το χωριό Άγιος Νικόλαος, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, βρίσκεται το Γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου με το απολιθωμένο φοινικόδασος.
Πρόκειται για ένα γεωλογικό πάρκο με ευρήματα ανεκτίμητης επιστημονικής αξίας που είναι αποτέλεσμα μιας πρωτότυπης διαδικασίας απολίθωσης. Πριν από εκατομμύρια χρόνια, στην παράκτια περιοχή, κοντά στο Ακρωτήριο Μαλέας, μία σειρά γεωλογικών φαινομένων είχαν σαν αποτέλεσμα, το φοινικόδασος που υπήρχε στην παραλιακή ζώνη να βυθιστεί. Με μια διαδικασία που κράτησε αιώνες και συντελέστηκε κάτω από τη θάλασσα, απολιθώθηκαν κορμοί και ρίζες φοινίκων, αλλά και υδρόβια πανίδα, όπως οστρακοειδή, μαλάκια κ.α.
Το τοπίο στο Γεωπάρκο εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά. Άγριο, με μία σπάνια φυσική ομορφιά και με απολιθώματα θαλάσσιων πλασμάτων παντού. Ένα τοπίο απόκοσμο, με σπάνιους θησαυρούς όπως οι απολιθωμένοι κορμοί αλλά και οι απολιθωμένοι ριζικοί κόμβοι φοινίκων που φτάνουν σε διάμετρο το ένα μέτρο. Πολλοί μάλιστα επικοινωνούν με τη θάλασσα και όταν έχει κύματα εκτοξεύεται θαλασσινό νερό μέσα από αυτούς προσφέροντας μοναδικό θέαμα.
Πανέμορφες εικόνες προσφέρουν και οι γύρω ακτές. Εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν μην παραλείψετε να κάνετε μια βουτιά στα καταγάλανα νερά ή έστω να εξερευνήσετε τις παραμυθένιες ρηχές παραλίες με τα πολύχρωμα βράχια και τη λευκή άμμο και να ανακαλύψετε τα μυστικά που κρατούσε καλά κρυμμένα η φύση, για εκατομμύρια χρόνια.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments