Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Πέτρινα γεφύρια υπάρχουν πολλά στην Ελλάδα. Ωστόσο ένα είναι το πιο ξακουστό που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Είναι το Γεφύρι της Άρτας, στην λαϊκή παράδοση «γιοφύρι της Άρτας» στις παρυφές της πόλης που ενώνει τις δυο πλευρές του Άραχθου ποταμού.
Αυτό που το έκανε διάσημο δεν είναι η ομορφιά και το μέγεθος του. Είναι το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι σύμφωνα με το οποίο ο πρωτομάστορας έπρεπε να θυσιάσει τη γυναίκα του για να στεριώσει το Γεφύρι που μέχρι τότε κάθε βράδυ «εγκρεμιζόταν».
Στο μεταξύ, μας έμεινε και η φράση «σαν το Γεφύρι της Άρτας» που την χρησιμοποιούμε όταν ένα έργο δεν τελειώνει ποτέ, δηλαδή πολύ συχνά στη χώρα μας.
Το Γεφύρι της Άρτας έτσι όπως είναι σήμερα, χτίστηκε μεταξύ 1602-1606. Ωστόσο ευρήματα φανερώνουν πως η αρχική κατασκευή κάποιου είδους γεφυριού στη θέση αυτή, έγινε στην αρχαιότητα, στα χρόνια του θρυλικού βασιλιά Πύρρου.
Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 142 μέτρα και το πλάτος του είναι 3,75 μέτρα. Αποτελείται από τέσσερις μεγάλες καμάρες και τρεις μικρότερες. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους.
Ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται στο δυτικό άκρο του γεφυριού. Χτίστηκε το 1864 με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ και σήμερα στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Άρτας. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως οθωμανικό φυλάκιο της Γέφυρας. Όταν το 1881 η Άρτα απελευθερώθηκε, το γεφύρι ήταν το τότε σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως μεθοριακός σταθμός και τελωνείο των Τούρκων.
Κατά την μακραίωνη ιστορία του, το γεφύρι κινδύνευσε πολλές φορές με ολική καταστροφή. Μια από αυτές ήταν όταν οι Γερμανοί αποχωρούσαν ηττημένοι από την Ελλάδα στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η απόφαση τους ήταν να αντιτάξουν το γεφύρι για να καθυστερήσουν τους διώκτες τους. Ευτυχώς ο Γερμανός βομβιστής προφανώς εκτίμησε το μέγεθος του εγκλήματος, δεν υπάκουσε στη διαταγή και το γεφύρι σώθηκε. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως κάποιος Γερμανός στρατιώτης ονόματι Λούντβιχ, μάλλον αρχαιολόγος, γύρισε κρυφά πίσω και απενεργοποίησε τον εκρηκτικό μηχανισμό.
Σήμερα το γεφύρι κινδυνεύει από το κοντινό φράγμα της ΔΕΗ που όταν απελευθερώνει τα νερά του Άραχθου, οι ντόπιοι τρέμουν για την τύχη του.
Το Γεφύρι της Άρτας αποτελεί το σύμβολο της πόλης και ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Ηπείρου. Πέριξ της γέφυρας έχουν αναπτυχθεί αρκετά καταστήματα για ντόπιους και τουρίστες οι οποίοι ξεκουράζονται κάτω από την σκιά των δέντρων απολαμβάνοντας φυσική δροσιά και θέα. Πρόκειται για έναν όμορφο και περιποιημένο χώρο που αποζημιώνει κάθε επισκέπτη. Διαθέτει και δωρεάν πάρκινγκ για τους επισκέπτες.

Info…
Στην Άρτα πήγαμε εκεί στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε για λογαριασμό της Περιφέρειας Ηπείρου η εταιρεία Encore που μεταξύ άλλων ειδικεύεται στην τουριστική προβολή και προώθηση προορισμών.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments