Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Ως μια από τις πιο σημαντικές βυζαντινές πόλεις, η Καστοριά δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα σημαντικό βυζαντινό μουσείο. Και έχει ένα από τα καλύτερα. Το Βυζαντινό μουσείο της Καστοριάς, ένα από τα διαμάντια της πόλης, βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της δίπλα στο παλιό ξενοδοχείο Ξενία. Πρόκειται για ένα θεματικό μουσείο καθώς η μόνιμη συλλογή του αποτελείται από βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες. Οι περισσότερες δημιουργήθηκαν σε εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής.
Στις τρεις αίθουσες που αναπτύσσονται γύρω από το κεντρικό αίθριο, οι εικόνες παρουσιάζονται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η βυζαντινή Καστοριά, η μεταβυζαντινή Καστοριά και τα καλλιτεχνικά μεταβυζαντινά εργαστήρια.
Κάθε εικόνα έχει να διηγηθεί τη δική της ιστορία που φωτίζει άγνωστες πτυχές της βυζαντινής και μεταβυζαντινής ιστορίας της πόλης.
Μέσα στο μουσείο έχουν αναπτυχθεί ψηφιακές εφαρμογές με τις οποίες ο επισκέπτης περιηγείται στα βυζαντινά μνημεία της πόλης, ενώ μαθαίνει τα μυστικά που κρύβει η κατασκευή των βυζαντινών εικόνων.
Καθώς το μουσείο είναι μικρό για να χωρέσει τον πλούτο του, το Υπουργείο Πολιτισμού απέκτησε πρόσφατα το γειτονικό εγκαταλελειμμένο Ξενία (φώτο) στο οποίο θα επεκταθεί το Βυζαντινό μουσείο Καστοριάς, αναβαθμίζοντας τις δυνατότητες του.

Info…
Στην Καστοριά βρεθήκαμε στα πλαίσια δημοσιογραφικού ταξιδιού (φώτο) που διοργάνωσε για λογαριασμό του Δήμου Καστοριάς η Wise Ram, που ειδικεύεται στην προβολή και προώθηση προορισμών και τουριστικών επιχειρήσεων.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments