Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απίστευτη εκείνη μέρα που άλλαξε τον κόσμο. Ήταν η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όταν δυο επιβατικά αεροπλάνα έπεσαν πάνω στους Δίδυμους Πύργους και έκαναν το Μανχάταν να μοιάζει με κόλαση. Άλλα δυο αεροπλάνα εκείνη τη μέρα καταλήφθηκαν από τους τρομοκράτες. Το ένα το έριξαν πάνω στο πεντάγωνο και το άλλο συνετρίβη στο έδαφος καθώς οι επιβάτες κατάφεραν να σταματήσουν τους τρομοκράτες. Περίπου τρεις χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους Δίδυμους Πύργους. Ανάμεσα τους και αρκετοί ελληνικής καταγωγής. Για να τιμηθεί η μνήμη τους κατασκευάστηκε ένα μουσείο και μνημείο στη θέση των Δίδυμων Πύργων. Ονομάζεται National September 11 Memorial & Museum αλλά είναι γνωστό και ως 9/11 Memorial & Museum . Το σχεδίασε ο Ισραηλινοαμερικανός αρχιτέκτονας Michael Arad.
Τα ονόματα των 2.983 θυμάτων αναγράφονται σε 152 χάλκινα στηθαία. Περιλαμβάνονται και αυτά των έξι ατόμων που σκοτώθηκαν στη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993.
Το National September 11 Memorial & Museum εγκαινιάστηκε επίσημα το 2014 και έκτοτε το έχουν επισκεφτεί εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

 

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments