Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όταν η πανδημία περάσει και ο δρόμοι ξανανοίξουν διάπλατα, τα ταξίδια θα ξεκινήσουν και πάλι. Μια από τις πόλεις που γρήγορα θα δει τουρίστες είναι η Λισαβώνα, καθώς θεωρείται από τους πιο ανερχόμενους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Ένα από τα εμβληματικά ιστορικά μνημεία της πόλης είναι το Μοναστήρι των Ιερονυμιτών. Βρίσκεται στην περιοχή του Μπελέμ (Βηθλεέμ), κατά μήκος του Τάγου ποταμού, από εκεί που ξεκινήσουν οι Πορτογάλοι εξερευνητές τα μεγάλα ταξίδια τους. Για έναν τέτοιο εξερευνητή, τον κορυφαίο όλων των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, χτίστηκε το μοναστήρι των Ιερονυμιτών. Πρόκειται για τον Βάσκο Ντε Γκάμα, ο τάφος του οποίου βρίσκεται μέσα στην εκκλησία του μοναστηριού.
Το εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα σχεδιάστηκε από τον Πορτογάλο αρχιτέκτονα Diogo de Boitaca για τον εορτασμό της επιστροφής του Βάσκο Ντε Γκάμα από την Ινδία. Στο σημείο εκείνο υπήρχε το παρεκκλήσι όπου ο Βάσκο ντα Γκάμα και οι σύντροφοι του προσευχήθηκαν πριν ξεκινήσουν το μακρύ ταξίδι τους προς την Ινδία, περιπλέοντας την Αφρικανική ήπειρο.
Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 6 Ιανουαρίου 1501 ωστόσο ολοκληρώθηκε έναν αιώνα μετά. Αρχιτεκτονικά έχει ένα ιδιαίτερο στυλ που ονομάζεται Μανουελίτο και αποτελεί την πορτογαλική εκδοχή του γοτθικού ρυθμού. Το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από την εντυπωσιακή εκκλησιά Σάντα Μαρία και το διώροφο μοναστήρι. Εκτός από τον Βάσκο ντε Γκάμα σημαντικές προσωπικότητες της Πορτογαλικής ιστορίας είναι θαμμένες εκεί. Ο ρόλος του στην θρησκευτική ιστορία της χώρας είναι μεγάλος.
Καθώς το Προεδρικό μέγαρο της Πορτογαλίας βρίσκεται παρά δίπλα, όλες οι υποδοχές των επίσημων καλεσμένων του κράτους γίνονται στον προαύλιο χώρο του μοναστηριού, που από το 1983 φιγουράρει στον κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μετά το ιστορικό κέντρο της Λισαβώνας, η περιοχή Μπελέμ (Βηθλεέμ) στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι των Ιερονυμιτών, είναι η πιο δημοφιλείς στους τουρίστες που επισκέπτονται την πορτογαλική πρωτεύουσα. Και αυτό γιατί εκτός από το Μοναστήρι, στην ίδια περιοχή και σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν και άλλα σημαντικά αξιοθέατα της Λισαβώνας όπως ο Πύργος του Μπελέμ και το μνημείο των Ανακαλύψεων. Και τα τρία συμβολίζουν την χρυσή εποχή της Πορτογαλίας, τότε που οι μεγάλες ανακαλύψεις έφεραν τεράστιο πλούτο στη χώρα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φτάσετε στο μοναστήρι των Ιερονυμιτών και γενικότερα στην περιοχή του Μπελέμ. Ο πιο τουριστικός (και πιο φθηνός) είναι να πάρετε το παλαιό και γραφικό τραμ (νούμερο 15) από το κέντρο της πόλης.
Μπορείτε να επιστρέψετε στο κέντρο της πόλης με τραίνο ή αστικό λεωφορείο ή ακόμη και με τα πόδια περπατώντας κατά μήκος της πανέμορφης και άκρως αξιοποιημένης παραλίας. Η τελευταία πρόταση είναι για αυτούς που έχουν κότσια στο περπάτημα.

Info…

Το Μοναστήρι των Ιερονυμιτών είναι ανοιχτό κάθε μέρα (εκτός Δευτέρας) από τις 10πμ έως τις 6.30μμ το καλοκαίρι και έως 5.30μμ τη χειμερινή περίοδο. Η είσοδος στην εκκλησία είναι ελεύθερη, στο μοναστήρι κοστίζει 10 ευρώ.
Στη Λισαβώνα πήγαμε το Μάρτιο, στα πλαίσια fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos Travel που εδώ και δεκαετίες ασχολείται με ταξίδια σε προορισμούς της Ιβηρικής χερσονήσου. Η μετάβαση έγινε με απευθείας πτήση της Aegean από την Αθήνα στη Λισαβώνα.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments