Φωτογραφίες: Νικήτας Καννάς

Την Τρίτη συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Ήταν η Μαύρη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου του 1943, όταν οι Γερμανοί κατακτητές εξολόθρευσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψαν το χωριό, σε αντίποινα για την εκτέλεση από τους αντάρτες 77 Γερμανών αιχμαλώτων.
Όσον αφορά στα γυναικόπαιδα που οι Γερμανοί είχαν κλείσει στο σχολείο, αυτά σώθηκαν χάρη στον ανθρωπισμό ενός Αυστριακού στρατιώτη, στον οποίο είχε ανατεθεί η φύλαξή τους. Αυτός άφησε ελεύθερη την είσοδο του σχολείου και διευκόλυνε την απομάκρυνσή τους. Όμως, το πλήρωσε με τη ζωή του, αφού καταδικάσθηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.
Η σφαγή των Καλαβρύτων είναι η πιοβαριά περίπτωση πολεμικού εγκλήματος στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν κάποτε βρεθείτε στα Καλάβρυτα, μην λησμονήσετε να επισκεφτείτε το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Είναι χρέος όλων μας καθώς
επαναφέρει στη μνήμη τα τραγικά γεγονότα και θυμίζει την θυσία των αθώων θυμάτων.
Στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο εκεί που εκατοντάδες αθώοι Καλαβρυτινοί γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας. Υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικός χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του απεγκλωβισμού τους. Σήμερα θεωρείται το “Σπίτι των ηρώων”.
Τα εκθέματα από εκείνη την εποχή είναι συγκλονιστικά και φέρνουν στη μνήμη τα τραγικά γεγονότα. Διδάσκουν την αξία της ειρήνης και την θηριωδία του πολέμου.
Στα Καλάβρυτα να πάτε με τον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο που θα πάρετε από το Διακοπτό. Είναι μια άλλη συγκλονιστική εμπειρία που θα ζήσετε μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, στην οποία αναφερθήκαμε σε άλλη ανάρτηση όταν πριν μερικούς μήνες τα Omorfa Taxidia είχαν επισκεφτεί τα Καλάβρυτα.

 

 

 

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments