Κείμενο – φωτογραφίες: Εβελίνα Παπαδοπούλου

Η Κρακοβία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας και βρίσκεται στο νότο της χώρας κοντά στα σύνορα με την Σλοβακία. Ιδρύθηκε από τον στρατηγό Κρακ από τον οποίο άλλωστε πήρε το όνομα της και από τον 11ο έως τον 17ο αιώνα υπήρξε πρωτεύουσα της χώρας.
Σήμερα η Κρακοβία είναι μια σύγχρονη μεγαλούπολη η οποία έχοντας διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού την πολιτιστική της κληρονομιά εισπράττει τα οφέλη. Ζει περίοδο οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης την οποία πολύ εύκολα κανείς αντιλαμβάνεται παρατηρώντας τους καλοφτιαγμένους δρόμους με τα πολυτελή αυτοκίνητα, τα αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτίρια, τα καταπράσινα πάρκα, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα τεράστια εμπορικά κέντρα καθώς και την έντονη νυχτερινή ζωή.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κρακοβίας είναι το μέγεθος της. Δεν είναι ούτε μεγάλη για να χαθείς ή να κουραστείς αλλά ούτε μικρή για να βαρεθείς.

Η παλιά πόλη…

Το ενδιαφέρον για τους τουρίστες επικεντρώνεται κυρίως στην παλιά πόλη η οποία σήμερα δεν περιβάλλετε από το ασφαλές τοίχος με τους 55 πύργους αλλά από ένα τεράστιο πάρκο εκατό μέτρα πλάτους.
Παρότι χτίστηκε εφτά αιώνες πριν, παραμένει έτσι όπως ήταν τότε. Γι΄ αυτό άλλωστε ολόκληρη περιλήφθηκε στον πρώτο κατάλογο με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Διασχίζοντας την κεντρική πύλη η επιβλητική οδός Φλοριάνσκα σας υποδέχεται μεγαλόπρεπα και σας βάζει σε μια άλλη διάσταση. Σ’ αυτήν των χρόνων του μεσαίωνα. Εκεί θα πείτε αντίο στα ενοχλητικά αυτοκίνητα και τα μηχανάκια. Όλη οι παλιά πόλη είναι ένας ατελείωτος πεζόδρομος.
Διασχίζοντας την Φλοριάνσκα με τα μικρά και μεγάλα καταστήματα να την περιβάλουν καταλήγετε στην μεγαλύτερη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης. Την πλατεία Ρύνεκ που η κάθε της πλευρά έχει μήκος 200 περίπου μέτρα. Δεν ξέρουμε αν όντως είναι η μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης αφού κάποιοι υποστηρίζουν πως την πρωτιά την έχει η πλατεία του Αγίου Μάρκου στην Βενετία, ωστόσο αυτό που με απόλυτη σιγουριά μπορούμε να σας βεβαιώσουμε είναι ότι η πλατεία Ρύνεκ είναι η πιο… χαρούμενη μεσαιωνική πλατεία της Ευρώπης, ιδίως όταν έχει καλό καιρό.
Πανέμορφα καφέ περικυκλώνουν την πλατεία ενώ διάφορες εκδηλώσεις γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα σε κάθε της γωνιά.
Στο κέντρο της πλατείας Ρύνεκ υπάρχει το ιστορικό κτίριο της υφαντουργίας. Στις μέρες μας έχει διαμορφωθεί σε μια εμπορική στοά με δεκάδες μικρά καταστήματα που πωλούν είδη λαϊκής τέχνης, είδη χειροτεχνίας αναμνηστικά δώρα και ότι άλλο κεντρίζει το αγοραστικό ενδιαφέρον του τουρίστα.
Εκεί που η οδός Φλοριάνσκα συναντά την πλατεία Ρύνεκ, δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας με τους δυο πύργους.
Διασχίζοντας κάθετα την πλατεία μπαίνετε στην οδό Κανονίτσα την οποία αν την περπατήσετε μέχρι το τέλος θα σας οδηγήσει στον λόφο Βαβέλ εκεί όπου βρίσκεται το ομώνυμο κάστρο.
Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτιριακό κατασκεύασμα στο οποίο θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετές ώρες για να περιηγηθείτε στους κήπους, το παλάτι με τα περίτεχνα διακοσμημένα δωμάτια και τα πολύτιμα κειμήλια, τον καθεδρικό ναό, να απολαύσετε τη θέα της πόλης και τέλος να μπείτε στη σπηλιά του δράκου, που κάποτε έτρωγε κάθε μέρα πέντε από τις ωραιότερες παρθένες της περιοχής πριν τον σκοτώσει με πονηριά ένα τολμηρό χωριατόπαιδο.
Η παλιά εβραϊκή συνοικία με την τραγική της ιστορία, είναι κάτι που δεν πρέπει να παραλείψετε στην επίσκεψη σας στην Κρακοβία. Σήμερα πολλά από τα παλιά εβραϊκά σπίτια έχουν μετατραπεί σε χώρους τέχνης, ατμοσφαιρικά εστιατόρια, μπαρ και εμπορικά καταστήματα.
Σε μια πόλη που φιλοξενεί 12 πανεπιστήμια με πάνω από 100 χιλιάδες φοιτητές είναι αυτονόητο πως η νυκτερινή ζωή κινείτε σε έντονους ρυθμούς. Στην παλιά πόλη διακόσια πενήντα μεσαιωνικά κτίσματα έχουν μετατραπεί σε πολυτελή εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ. Καθώς οι Πολωνοί έχουν μεγάλη παράδοση στην τζαζ και σε άλλα είδη έντεχνης μουσικής θα βρείτε πολλά μαγαζιά με καταπληκτικές μπάντες να ανεβάζουν το κέφι στα ύψη. Σ΄ αυτό βοηθούν και οι χιλιάδες ξένοι τουρίστες ιδίως οι Άγγλοι που τους βρίσκεις εκεί χειμώνα καλοκαίρι.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments