Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Έντεκα πύλες έχει η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου που στο σύνολο της είναι μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι τρεις από αυτές τις πύλες κατασκευάστηκαν τον 20ο αιώνα.
Μια από τις παλιές πύλες της μεσαιωνικής πόλης είναι αυτή του Αγίου Παύλου. Βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του τείχους, και προστάτευε το πέρασμα προς το πολεμικό λιμάνι (Μανδράκι). Χτίστηκε στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα για να διευκολύνει την πρόσβαση προς τη θάλασσα.
Καταστράφηκε σχεδόν εντελώς από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο για να αποκατασταθεί μαζί με τη Θαλασσινή Πόρτα το 1951.
Σήμερα είναι ένας επισκέψιμος χώρος με ελεύθερη είσοδο όπου μπορεί κανείς να ανέβει στο τοίχος και να περπατήσει δίπλα στις πολεμίστρες. Να φανταστεί τις στιγμές έντασης και αγωνίας, όταν η πόλη βίωνε ασφυκτικές πολιορκίες.
Από εκεί υπάρχει εξαιρετική θέα προς το Μανδράκι (παλαιό λιμάνι) με τους ανεμόμυλους και από την άλλη πλευρά προς το εμπορικό λιμάνι όπου το καλοκαίρι δένουν πολλά εντυπωσιακά κρουαζιερόπλοια.
Στην εξωτερική πλευρά τους τείχους υπάρχει μια μικρή βραχώδης παραλία, κρυμμένη από τα αδιάκριτα βλέμματα του κόσμου, που ωστόσο την έχουν ανακαλύψει αρκετοί ξένοι και κάνουν τα μπάνια τους καθώς τα νερά είναι πολύ καθαρά.

Info…
Στη Ρόδο πήγαμε στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο της Θεσσαλονίκης Choice Travel, σε συνεργασία με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης και την Aegean Airlines.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments