Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Σε πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, η δημοσιογράφος Danielle Pergament χαρακτηρίζει τη Σέριφο ως ένα εξαιρετικό ελληνικό νησί. Όχι άδικα καθώς η γραφική Σέριφος ξεχωρίζει ανάμεσα στα ξεχωριστά νησιά των Κυκλάδων.
Ας ταξιδέψουμε λοιπόν νοερά στη Χώρα της Σερίφου ένας από τους πιο ιδιαίτερους οικισμούς των Κυκλάδων που κρατά την αυθεντικότητα της, μένοντας ανέγγιχτη (ακόμη) από τις «χαρές» του τουρισμού. Όταν περπατάς στα δαιδαλώδη στενά της, είναι σαν να κάνεις ένα άλμα στο χρόνο, σε μια άλλη εποχή, μακριά από το σήμερα.
Βρίσκεται αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού. Η θέση της την προστάτευε από τις πειρατικές επιδρομές.
Στα αξιοθέατα της είναι τα απομεινάρια του ενετικού κάστρου της που βρίσκεται στην κορυφή του οικισμού. Χτίστηκε το 1434 από την οικογένεια των Μικιέλι. Θα χρειαστεί να ανεβείτε αρκετά σκαλοπάτια για να φτάσετε αλλά η θέα θα σας μαγέψει. Αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρά το μάτι σας θα φτάσει μέχρι τη Σίφνο, την Κύθνο, τη Μήλο και την Κίμωλο.
Στο πιο ψηλό σημείο του κάστρου βρίσκεται η εκκλησία του Άγιου Κωνσταντίνου. Λίγο πιο κάτω είναι η εκκλησία του Άϊ Γιάννη του Θεολόγου, χτισμένη στο κοίλωμα ενός βράχου και σύμφωνα με την παράδοση πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Αθηνάς.
Από την κορυφή του κάστρου μπαίνετε και πάλι στα δαιδαλώδη στενά της Χώρας με προορισμό μια από τις πιο γραφικές πλατείες του Αιγαίου. Είναι η Πιάτσα της Πάνω Χώρας, ή Πλατεία του Δημαρχείου, καθώς δεσπόζει το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου της Σερίφου. Εκπληκτική η αισθητική των καταστημάτων στην πλατεία που τις έδωσαν χρώμα. Το να καθίσετε να απολαύσετε έναν καφέ ή ένα ποτό στην πλατεία επιβάλλεται.
Μια άλλη πλατεία στη Χώρα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι αυτή των Μύλων. Σήμερα σώζονται μόνο τρεις αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι ενώ διακρίνονται τα ερείπια των υπόλοιπων.
Στη Χώρα θα βρείτε πολλά καταστήματα για καφέ, ποτό, φαγητό, αναμνηστικά είδη, όλα εξαιρετικής αισθητικής που δεν αγνοεί την παράδοση.
 
Μπορετέ να φτάσετε στη Χώρα με τρεις τρόπους.
-Με το αυτοκίνητο σας ακολουθώντας τον αναφορικό με πολλές στροφές δρόμο από το Λιβάδι, το επίνειο της Χώρας.
-Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ που εκτελεί τακτικά δρομολόγια από το Λιβάδι.
-Οι πιο fit τύποι μπορούν να πάνε με τα πόδια ακολουθώντας ένα σηματοδοτημένο ανηφορικό μονοπάτι από το Λιβάδι.
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments