Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορικές εκκλησίες της Κύπρου που γιορτάζει σήμερα είναι αυτή του Αγίου Νικολάου της Στέγης. Βρίσκεται σε κεντρική περιοχή της οροσειράς του Τροόδους, στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας της Σολέας, πέντε χιλιόμετρα από το χωριό Κακοπετριά, περικυκλωμένη από ένα κατάφυτο τοπίο που την κάνει ακόμη πιο όμορφη.
Από το 1985 περιλαμβάνεται, μαζί με εννέα άλλες τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Τροόδους, στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, και πήρε το όνομά της από την μονόκλινη ξύλινη στέγη της, που χτίστηκε για να την προστατεύσει από τις καιρικές συνθήκες. Από τα τέλη του 13ου ή τις αρχές του 14ου αιώνα, αποτελούσε μέρος μοναστηριού που άκμασε από τη Μέση Βυζαντινή Περίοδο μέχρι και την Περίοδο της Φραγκοκρατίας. Η σημασία του μειώθηκε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα και έπαψε να λειτουργεί ως μοναστήρι μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.
Είναι η μοναδική εκκλησία μοναστηριού του είδους της που διατηρείται στην Κύπρο και καλύπτεται εξ ολοκλήρου με τοιχογραφίες του 11ου μέχρι και του 17ου αιώνα, οι οποίες είναι οι πιο σημαντικές που διατηρήθηκαν στο νησί από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Info…
Στην Κύπρο πήγαμε στα πλαίσια ενός fam trip που οργάνωσε με επιτυχία το γραφείο της Αθήνας του Υφυπουργείου Τουρισμού της Κύπρου.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments