Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Η διάσημη κρεμαστή γέφυρα Γκόλντεν Γκέιτ στο Σαν Φρανσίσκο, που τόσες πολλές φορές την είδαμε σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, έχει και ένα δίδυμο αδελφάκι. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας, τη Λισαβώνα και την συνδέει με την πόλη Αλμάντα, στην αριστερή όχθη του ποταμού Τάγου. Έχει συνολικό μήκος 2.277 μέτρα και εγκαινιάστηκε στις 6 Αυγούστου του 1966. Αρχικά είχε το όνομα του δικτάτορα της Πορτογαλίας Σαλαζάρ. Μετονομάστηκε σε γέφυρα 25ης Απριλίου μετά την Επανάσταση των Γαρυφάλλων, η οποία έγινε στις 25 Απριλίου του 1974 και αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα.
Αποτέλεσε σκηνικό για πολλές κινηματογραφικές παραγωγές. Η πιο διάσημη ήταν η ταινία του Τζέημς Μποντ: Στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότης.
Η γέφυρα της 25ης Απριλίου είναι διώροφη. Από επάνω περνούν τα αυτοκίνητα και από κάτω τα τρένα. Όταν ήταν η μοναδική γέφυρα που ένωνε τη Λισαβώνα με την άλλη πλευρά του ποταμού, καθημερινά την περνούσαν 150 χιλιάδες αυτοκίνητα και 157 τρένα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τα διόδια κατά 50% το 1994, είχε σαν αποτέλεσμα να σημειωθούν μεγάλες αναταραχές και συγκρούσεις με την αστυνομία.
Αντικρίζοντας τη γέφυρα για πρώτη φορά νιώθεις δέος. Είναι ορατή από πολύ μακριά ωστόσο την νιώθεις συνεχώς όταν περπατάς στην πλήρως αξιοποιημένη παραποτάμια ζώνη της πόλης. Το μόνο που σε ενοχλεί είναι ο συνεχής δαιμονισμένος θόρυβος από τα χιλιάδες αυτοκίνητα που διασχίζουν την σιδερένια γέφυρα. Αυτός ο θόρυβος δεν σταματά ποτέ.
Η γέφυρα της 25ης Απριλίου, έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά. Στον Πυλώνα 7 που βρίσκεται από την πλευρά της Λισαβώνας, υπάρχει ασανσέρ που σε ανεβάζει στο επίπεδο της ασφάλτου. Εκεί υπάρχει παρατηρητήριο με γυάλινο δάπεδο για να απολαύσεις την συγκλονιστική θέα και τα όρια της υψοφοβίας σου. Μπορείς επίσης να δεις το εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα της πόλης. Ακόμη, σε συνθήκες εικονικής πραγματικότητας βλέπεις την ιστορία τις γέφυρας και την διαδικασία κατασκευής της. Είσοδος στο Pillar 7 Bridge Experience από πέντε ευρώ.
Από κάτω ακριβώς από το σημείο αυτό βρίσκεται το LX Factory, ένας πολυχώρος αναψυχής και πολιτισμού στον οποίο είχαμε αναφερθεί αναλυτικά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε άλλη ανάρτηση. Δείτε εδώ: https://omorfataxidia.gr/travel/lx-factory-i-dimioyrgiki-gonia-tis-lisavonas-deite-fotografies/?fbclid=IwAR3ZP1Sr-vxzCpvYovoHcXMO7aui66cCxzPy-hsNohrp5GTigGFs6ZTIQBU
Σήμερα η γέφυρα της 25ης Απριλίου δεν είναι η μοναδική που συνδέει την Λισαβώνα με την απέναντι πλευρά.
Το 1998 ολοκληρώθηκε στην άλλη πλευρά της Λισαβώνας η καλωδιωτή γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα. Καθώς έχει μήκος 17,2 χιλιόμετρα είναι η μακρύτερη γέφυρα στην Ευρώπη.

Info…
Στην Λισαβώνα πήγαμε τον προηγούμενο Μάρτιο, στα πλαίσια ενός εξαιρετικού fam trip που οργάνωσε το τουριστικό γραφείο Kyklos travel, που εδώ και πολλά χρόνια ασχολείται με επιτυχία με την οργάνωση εκδρομών στην Πορτογαλία και την Ιβηρική χερσόνησο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments