Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Αν ποτέ βρεθείτε ή ξαναβρεθείτε στο Βουκουρέστι, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την ελληνική εκκλησία. Όχι μόνο γιατί είναι εντυπωσιακή καθώς θυμίζει αρχαιοελληνικό ναό, αλλά γιατί μαρτυρά τη μεγάλη παρουσία του ελληνισμού στην ρουμάνικη πρωτεύουσα. Βρίσκεται στις παρυφές του κέντρου της πόλης και μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια μετά από περπάτημα 20 λεπτών.
Από την εποχή της Τουρκοκρατίας η ελληνική κοινότητα ήταν μεγάλη παίζοντας σημαντικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης. Επίκεντρο ήταν η συνοικία Izvorul Rece που σημαίνει Κρύα Πηγή. Η παρουσία των Ελλήνων ενισχύθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, καθώς έξι χιλιάδες Έλληνες βρέθηκαν στην ρουμανική πρωτεύουσα. Ήταν η λεγόμενη δεύτερη διασπορά.
Η ελληνική εκκλησία εγκαινιάστηκε το 1889, την ημέρα του Ευαγγελισμού, στην οποία είναι αφιερωμένη. Η ολοκλήρωση της έγινε χάρη στη δωρεά του ευεργέτη Παναγή Χαροκόπου, ένα από τα εξέχοντα μέλη της ελληνικής κοινότητας του Βουκουρεστίου.
Στον προαύλιο χώρου του Ιερού Ναού κυματίζει η ελληνική σημαία, ενώ υπάρχει η προτομή του μεγάλου Έλληνα επαναστάτη Ρήγα Φεραίου. Πίσω από την Εκκλησία βρίσκεται η Ελληνική πρεσβεία.
Όπως προαναφέραμε, η ελληνική εκκλησία βρίσκεται στο μέσον της συνοικίας Izvorul Rece, στην οποία στο παρελθόν ζούσαν χιλιάδες Έλληνες. Κάνοντας μια βόλτα στους εσωτερικούς δρόμους της συνοικίας θα δείτε πολλά σπίτια, άλλα ανακαινισμένα και άλλα εγκαταλελειμμένα, από εκείνη την εποχή που φιλοξενούσαν Έλληνες. Ο εξωτερικός τους διάκοσμος μαρτυρεί την ελληνική παρουσία στα χρόνια της πρώτης και δεύτερης διασποράς. Σε μια μικρή πλατεία το ρουμανικό κράτος τοποθέτησε ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου για να τιμήσει όπως αναφέρει τον αναμορφωτή της σύγχρονης Ελλάδας.

Info…
Στο Βουκουρέστι πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικού ταξιδιού που διοργάνωσε το τουριστικό γραφείο Athos Hellas, το οποίο ασχολείται με τον συγκεκριμένο προορισμό διοργανώνοντας οδικές και αεροπορικές εκδρομές καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments