Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Έχει και το Αμμάν την δική του Ακρόπολη. Αποτελούσε κάποτε μέρος της αρχαίας Φιλαδέλφειας, όνομα που δόθηκε στην πόλη  από τον Μακεδόνα βασιλιά  Πτολεμαίο Β΄ το Φιλάδελφο, όταν κατέκτησε την περιοχή στα χρόνια μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. Το όνομα διατηρήθηκε μέχρι τα Βυζαντινά χρόνια. Η Φιλαδέλφεια (σημερινό Αμμάν), αποτελούσε μια από τις πιο σημαντικές πόλεις στη Δεκάπολη των Ελληνιστικών Χρόνων.  Οι Ρωμαίοι ανοικοδόμησαν την πόλη και μερικά εξαιρετικά δείγματα  αυτής της εποχής διασώζονται μέχρι σήμερα.

Η Ακρόπολη του Αμμάν ή η αρχαία Φιλαδέλφεια είναι σήμερα ένας πολύ ενδιαφέρον αρχαιολογικός χώρος που μαρτυρεί την σημαντική της ιστορία. Βρίσκεται μέσα στο Αμμάν και αξίζει να την επισκεφτείτε αν ποτέ βρεθείτε στην Ιορδανική πρωτεύουσα.  

Θα δείτε  μνημεία ρωμαϊκής, βυζαντινής και ισλαμικής εποχής όπως ο  ναός του Ηρακλή από τη ρωμαϊκή εποχή, Βυζαντινή εκκλησία του 5ου  αιώνα και το  Ανάκτορο των Ομμαγιαδών το οποίο προσφέρει  εκπληκτική θέα της πόλης.

Επίσης στην Ακρόπολη του Αμμάν βρίσκεται αρχαιολογικό μουσείο που φιλοξενεί  ευρήματα από όλη τη χώρα. Ανάμεσα στα εκθέματά του είναι  συλλογή κοσμημάτων και νομισμάτων, τα γύψινα γλυπτά “Αϊν Γκαζάλ” που χρονολογούνται από το 6000 π.Χ., καθώς και τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας στην αραμαική γραφή.

 

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments