Κείμενο – φωτογραφίες:Omorfa Taxidia

Ένα από τα πιο επισκέψιμα μοναστήρια στη Μακεδονία που έχει όχι μόνο θρησκευτικό αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον, είναι η νέα Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω. Βρίσκεται μόλις τρία χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο στην περιοχή της Σκάλας στην Πιερία. Κάποτε εκεί ήταν το μετόχι της Ιστορικής Μονής που ίδρυσε το 1542 ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω και βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από τα Λιτόχωρο μέσα στο φαράγγι του Ενιπέα. Ωστόσο το ιστορικό μοναστήρι ανατινάχθηκε εκ θεμελίων από τα γερμανικά στρατεύματα το 1943, καθώς βοηθούσε και έκρυβε τους αντάρτες.
Έτσι το 1950, η αδελφότητα μεταφέρθηκε στο μετόχι και δημιούργησε εκεί τη νέα Μονή. Η παλαιά Μονή είναι σε φάση αναστήλωσης και στο καθολικό της που έχει ήδη αποκατασταθεί βρίσκεται ο τάφος του Αγίου και ιδρυτή της. Μάλιστα τρία χιλιόμετρα από την παλαιά Μονή, σε μια σπηλιά, βρίσκεται το ασκηταριό («Άγιον Σπήλαιον») και το αγίασμα του Αγίου.
Σήμερα, στο Μετόχι, μονάζει αδελφότητα, που ακολουθεί το αγιορείτικο τυπικό. Ένα μέρος του μοναστηριού είναι άβατο, όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος των γυναικών και στον οποίο βρίσκονται τα κελιά και οι χώροι εργασίας των μοναχών.
Το ιστορικό ενδιαφέρον του Μοναστηριού είναι στο μικρό μουσείο του με τα σπάνια ιστορικά εκθέματα. Εκτίθενται κειμήλια μεγάλης ιστορικής αξίας όπως εικόνες, χειρόγραφα από τον τσάρο αλλά και τους Οθωμανούς που αποτελεί το ιδρυτικό της Μονής. Είναι ένα μουσείο που κυριολεκτικά σε καθηλώνει με τα εκθέματα του (δείτε φωτογραφίες).
Πριν φύγετε από την ιερά Μονή αγοράστε κάποια από τα προϊόντα που παράγουν οι Μοναχοί καθώς και εκκλησιαστικά ενθύμια, όχι μόνο για να ενισχύσετε το Μοναστήρι αλλά γιατί είναι εξαιρετικά.

Info…
Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 23 Ιανουαρίου. Καθημερινά είναι ανοικτή από την ανατολή του ηλίου μέχρι τη δύση, εκτός από τις ώρες 1.00 μ.μ. – 3.30 μ.μ.
Στην Πιερία πήγαμε στα πλαίσια ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων τουριστικής ανάπτυξης Wise Ram.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments