Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Όταν ακούει κανείς για τη Ραψάνη, έναν όμορφο παραδοσιακό οικισμό πάνω από την κοιλάδα των Τεμπών, το μυαλό του πηγαίνει στο κρασί και το τσίπουρο. Πράγματι η Ραψάνη είναι φημισμένη για τα κρασιά της καθώς η αμπελοοινικής της παράδοση ξεκίνησε τον 17ο αιώνα. Κάποτε πάνω από το μισό του εισοδήματος της προέρχονταν από τα κρασιά και από το 1932 είναι αναγνωρισμένη ως περιοχή ΠΟΠ.
Ωστόσο υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να επισκεφτεί κανείς τη Ραψάνη που βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου. Ένας από αυτούς είναι το κλίμα της που έχει ευεργετικές επιδράσεις σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης η δροσιά που απλόχερα χαρίζει ακόμη και όταν η υπόλοιπη Ελλάδα φλέγεται από τη ζέστη.
Για το λόγο αυτό, κάποτε αποτελούσε παραθεριστικό κέντρο και ανάμεσα στους διάσημους παραθεριστές του ήταν ο Μ. Καραγάτσης, ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της γενιάς του 1930. Το ψευδώνυμο Καραγάτσης (πραγματικό όνομα Δημήτριος Ροδόπουλος) προήλθε από το δέντρο πτελέα ή καραγάτσι στο εξοχικό της οικογένειας του στο χωριό. Στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου υπάρχει η προτομή του.
Η κεντρική πλατεία, είναι από μόνη της ένας λόγος να επισκεφτείς τη Ραψάνη. Κάτω από τα πλατάνια θα φάτε και θα πιείτε σε ένα ήρεμο δροσερό περιβάλλον με θέα μέχρι το Αιγαίο πέλαγος.
Από τα αξιοθέατα της Ραψάνης είναι το μουσείο το Μουσείο Οίνου κ Αμπέλου Ραψάνης που λειτουργεί από το 2012.
Στον οικισμό λειτουργούν χώροι εστίασης, καταστήματα πώλησης παραδοσιακών ειδών και μικρά ξενοδοχεία.

Info…
Για να φτάσετε από η Θεσσαλονίκη στη Ραψάνη θα διανύσετε 129 χιλιόμετρα. Ακολουθώντας την εθνική οδό προς Αθήνα από τον κόμβο του Πλαταμώνα μπαίνετε στην παλιά εθνική οδό με κατεύθυνση τα Τέμπη. Πριν φτάσετε στην κοιλάδα των Τεμπών, από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ραψάνης στρίβεται δεξιά και ακολουθώντας μια ευχάριστη ανηφορική διαδρομή 12 χιλιομέτρων θα βρεθείτε στην όμορφη Ραψάνη.

Στη Ραψάνη πήγαμε στα πλαίσια εκπαιδευτικής εξόρμησης που οργάνωσε η ΣΥΜΠΡΑΞΙΣ, μια άτυπη συμμαχία 90 και πλέον τουριστικών γραφείων από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα καθώς η περιοχή μπήκε στα εκδρομικά της προγράμματα.

 

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments