Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Μεθαύριο Τρίτη 12 Ιουλίου, η ορθοδοξία τιμά τη μνήμη του πιο δημοφιλούς Αγίου στην εποχή μας, του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης. Εκοιμήθη στις 12 Ιουλίου 1994 στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται ο τάφος του.
Καθώς όπως προαναφέραμε είναι ο πιο δημοφιλής Άγιος της εποχής μας, (πρόσφατα προβλήθηκε και τηλεοπτική σειρά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του) προκαλεί μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των πιστών, οι οποίοι επισκέπτονται μέρη που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του.
Κάποια από αυτά βρίσκονται στην Κόνιτσα, στο νομό Ιωαννίνων. Εκεί λοιπόν βρίσκεται το πατρικό σπίτι που μεγάλωσε ο Άγιος Παϊσιος από ηλικίας 2 ετών μέχρι που πήγε φαντάρος. Εκεί τελείωσε το δημοτικό, εκεί έμαθε την τέχνη του ξυλουργού.
Η οικογένεια του βρέθηκε στην Κόνιτσα όταν μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εγκατέλειψε τα Φάρασα στη Μικρά Ασία, έφτασε μαζί με άλλους κατατρεγμένους στο Κερατσίνι, από εκεί στην Κέρκυρα και τελικά στην Κόνιτσα.
Σήμερα το σπίτι του Αγίου αποτελεί επισκέψιμο χώρο. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα και ο επισκέπτης βλέπει προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, παλιές φωτογραφίες, ακόμη και έπιπλα που ο ίδιος κατασκεύασε καθώς όπως προαναφέραμε ήταν ξυλουργός.
Στο σπίτι θα σας ξεναγήσει ο ανιψιός του Αγίου Παϊσίου, γιος του αδερφού του Ραφάηλ, ο κ. Χρήστος Εζνεπίδης. Ο ίδιος θυμάται τον Άγιο Παϊσιο που ως μοναχός τους επισκέπτονταν μερικές φορές.
Άλλα μέρη στην περιοχή όπου είχε παρουσία ο Άγιος Παϊσιος, είναι η Ιερά Μονή Γενεσίου Θεοτόκου Στομίου, όπου παρέμεινε τέσσερα χρόνια ως μοναχός, αλλά και η Δεντροκκλησιά του Αγίου Παϊσίου, στα οποία θα αναφερθούμε σε προσεχείς αναρτήσεις.

Info…

Η Κόνιτσα βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Ιωαννίνων και απέχει από τα Γιάννενα 65 χιλιόμετρα, από τη Θεσσαλονίκη 270 και από την Αθήνα 477 χιλιόμετρα .
Στην Κόνιτσα πήγαμε στα πλαίσια ταξιδιού εξοικείωσης (fam trip), που οργάνωσε ο δραστήριος Δήμος Κόνιτσας με την συνεργασία της εταιρείας CK Strategies

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments