Κείμενο – φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Γαϊτανάκη

Η οδική διαδρομή από το γραφικό Λιτόχωρο Πιερίας προς τα Πριόνια του Ολύμπου είναι η πλέον κατάλληλη για μία πρώτη επαφή με το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας τον μυθικό Όλυμπο. Μία εύκολη φιδωτή διαδρομή μέσα στο πυκνό δάσος από πεύκα, οξιές και έλατα που εντυπωσιάζει όλες τις εποχές του χρόνου.
Η δασική θέση Ζιλνία σε προσκαλεί για μία πρώτη στάση, καθώς ο ήχος του ποταμού Ενιπέα και το ομώνυμο φαράγγι που χάνεται στα πόδια σου, σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα. Συνεχίζοντας την ανάβαση, προς τη θέση Σταυρός και το Καταφύγιο Δημήτριος Μπουντόλας στα 960μ, μπορείς να απολαύσεις την απεριόριστη θέα προς τα παράλια της Πιερίας και του Θερμαϊκού κόλπου.
Ο ανηφορικός δρόμος συνεχίζει μέσα στην πυκνή δασική βλάστηση προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες, είτε προς τις επιβλητικές κορυφές του Ολύμπου, είτε προς το γαλάζιο του Αιγαίου, πριν καταλήξει στα Πριόνια, στα 1.100 μέτρα υψόμετρο. Εκεί βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Ενιπέα. Το κρυστάλλινο νερό σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση και το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, συνθέτουν ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Χάρη στις εναρμονισμένες με το φυσικό περιβάλλον ανθρώπινες παρεμβάσεις, μπορείς, σχετικά εύκολα, να κατηφορίσεις το φαράγγι και να θαυμάσεις τους πολυάριθμους καταρράκτες που δημιουργούνται.
Εναλλακτικά, μπορείς να συνεχίσεις την ανάβαση προς τις πιο ψηλές κορυφές του βουνού και να βρεθείς ξαφνικά μπροστά σε μια ατέλειωτη θάλασσα από σύννεφα. Εκεί ακριβώς, πάνω από τα σύννεφα, στην κατοικία των θεών, θα έρθεις σε επαφή με τη μυθολογία και πού ξέρεις, ίσως να συναντήσεις κάποιον από τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments